Mistrovství světa ve fotbale 2018: Jaké jsou ceny lístků, letenek a ubytování?

04.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Český tým se na MS do Ruska nedostal, ale i tak se můžeme těšit na spoustu vypjatých zápasů. Na kolik vás vyjdou lístky a letenky? A budete potřebovat víza?

Mistrovství světa ve fotbalu se blíží, první výkop šampionátu je stanoven na 14. června 2018 v 17:00 mezi domácím Ruskem a Saúdskou Arábii v moskevských Lužnikách. Na kolik vás vyjdou vstupenky na MS? Kolik stojí letenka do Ruska?

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Rusko vyhrálo hlasování o pořádání Mistrovství světa ve fotbale nad takovými velmocemi, jako jsou Anglie, Belgie a Nizozemsko či Španělsko a Portugalsko. MS se účastní celkem 32 národních týmů, bohužel již tradičně se mistrovství světa koná bez českého reprezentačního týmu (naposledy náš tým postoupil na MS v roce 2006).

Jaké jsou ceny lístků?

Ceny lístků jsou rozděleny do 6 skupin podle důležitosti zápasu a do 4 kategorií podle umístění místa na stadionu. Jejich rozdělování proběhlo pro velký zájem v několika kolech, kdy jste se mohli registrovat a na základě losování jste si mohli zakoupit vstupenku na vámi vybraný zápas. Pokud máte o vstupenky zájem, tak si zkontrolujte jejich dostupnost na stránkách FIFA.

Přibližné ceny vstupenek v korunách

Typ zápasu Kategorie 1 Kategorie 2 Kategorie 3 Kategorie 4
Úvodní zápas 10 500 7 446 4 200 1 018
Zápasy ve skupinách 4 009 3 150 2 005 407
Osmifinále 4 678 3 532 1 909 713
Čtvrtfinále a zápas o bronz 6 970 4 870 3 340 1 210
Semifinále 14 320 9 164 5 440 1 425
Finále 21 000 13 555 8 690 2240

Zdroj: FIFA

 

 

Jaké jsou ceny letenek?

Ceny letenek z Prahy do Moskvy a zpět se pohybují kolem 5 500 Kč. Let vám zabere kolem dvě a tři čtvrtě hodiny. Stejný čas si vymezte na let do Petrohradu, kde vás letenka vyjde do pěti tisíc. Pokud se chystáte do Kaliningradu, tak pro vás bude nejlepší vyrazit z Varšavy, let potrvá cca hodinu a bude vás stát kolem 3,5 tisíce Kč. Při letu do Jekatěrinburgu budete muset přesedat v Moskvě, let vám zabere cca 7 hodin a vyjde vás na přibližně 8 tisíc korun. 

Přes Moskvu se rovněž dostanete do Kazaně. Let z Prahy vás vyjde asi tak na 6,5 tisíce a poletíte přibližně 6 hodin. Podobný čas i sumu peněz vás bude stát let do Samary. Za podobnou cenu (cca 6,5 tisíce) si můžete zaletět i do Saransku, ale poletíte kolem 7 hodin. Do Rostova na Donu se letí opět přes Moskvu přibližně 7 hodin a cena zpáteční letenky vás vyjde na 7,5 tisíce Kč. Nejdráž vás vyjde let do Volgogradu, který stojí přes 11 tisíc Kč. Let potrvá od 7 hodin výše (záleží na místě a času přestupu). Přímořské letoviště Soči je krásné město, kam doletíte přes Minsk a to poměrně dlouho (od 5 hodin až po 1 den), cena bude přibližně 9 200 Kč.

Přibližné ceny nejlevnějších letenek do Ruska

Let z Let do Přibližná cena v Kč Doba letu v hodinách Přestup
Praha Moskvy 5 500 2:45 Ne
Praha Petrohrad 5 000 2:45 Ne
Varšava Kaliningrad 3 500 1:10 Ne
Praha Jekatěrinburg 8 000 7:00 Moskva
Praha Kazaň 6 500 6:00 Moskva
Praha Samara 6 500 6:00 Moskva
Praha Saransk 6 500 7:00 Moskva
Praha Rostov na Donu 7 500 7:00 Moskva
Praha Volgograd 11 000 7:00 Moskva
Praha Soči 9 200 5:00 Minsk
Praha Nižnij Novgorod 7 500 5:30 Moskva

Zdroj: Skyscanner, Pelikan

Jaké jsou ceny ubytování v Rusku?

Ubytování v Rusku při Mistrovství světa podraží (někde až o 18 000 %), tak si připravte kolem tisícikoruny za osobu na noc. Vliv má ovšem typ ubytování a také lokalita. V Moskvě a Petrohradu jsou ceny ubytování nejvyšší, kdyžto v Samaře či lokalitách mimo velká města se můžete dostat i na rozumných pár stovek za osobu a noc. Pokud nejste vůbec nároční, tak se můžete vyspat v hostelu, kde vás noc vyjde na pár stovek, ale připravte se na místnost plnou dalších lidí. Pokud jedete v partě, tak si můžete v hostelu pronajmout celý pokoj a bude to opravdu low-cost zájezd.

Do Ruska s vízem, či vstupenkou?

Během světového šampionátu můžete do Ruska přicestovat bez víza, ale musíte mít platnou vstupenku na některý ze zápasu světového šampionátu. Bezvízový styk bude pro většinu fanoušků velmi příjemným krokem. Ruská policie společně s neziskovými organizacemi se ale obávají, že bezvízový styk může být rizikem z hlediska terorismu, gangů i migrace. V poslední době se rozmáhají gangy dovážející z Nigérie ženy, jež následně nutí k prostituci. Ty jsou nalákány na studium či práci (většinou hlídání dětí), potom jsou jim odebrány pasy a pomocí různých trestů a slibů jsou nuceny prodávat své tělo. A právě bezvízový styk může být otevřeným stavidlem pro tyto gangy.

Nejlepší fotbalový šampionát v historii?

Šéf FIFY Gianni uvedl, že očekává nejlepší mistrovství světa v historii, ale ve světovém fotbale panují mírné obavy (ovšem na ty jsme si již zvykli po mistrovstvích v Jižní Africe, Brazílii a očekáváme je i při MS v Kataru). Trnem v oku mnoha zejména mnohým evropským státům je vystupování Ruska - anexe Krymu, homofobie, státem řízený doping, podpora režimu Bašára Asada, kauza Skripal i likvidace ruských novinářů a opozice. Dalším možným problémem je nedostatečná infrastruktura mimo velká města (Moskva, Petrohrad), například Jan Koller, který rok a půl působil v Samaře, v rozhovoru pro deník Sport uvedl: „Netuším, jak to dali dohromady třeba v Samaře. Před půl rokem jsem mluvil s Jirkou Jarošíkem, s kterým jsme tam spolu hráli. Nedávno v Samaře byl a říkal mi, že se to tam od našich časů moc nezvedlo. Každopádně nechci být pesimista za každou cenu, Rusové mají zkušenosti ze zimní olympiády v Soči 2014 a určitě se zase budou chtít vytáhnout.“ Nicméně dodejme, že Olympijské hry v Soči zvládli Rusové jako pořadatelé velmi dobře (i když se nevyhnuli přešlapům - masová likvidace toulavých psů, homofobie a příliš velké náklady na výstavbu sportovišť).

Mistrovství světa 2022 ve fotbalu bude v Kataru

Pokud se šeptalo, že si MS ve fotbalu Rusko koupilo, tak o příštím MS v Kataru se velmi nahlas říkalo, že zde musela být korupce, nebo ryzí šílenství při volbě. Hlavním vyzývatelem Kataru byly Spojené státy americké, které nabízely řadu moderních stadionů s vysokou kapacitou. Navíc fotbal se v USA těší čím dál větší oblibě, průměrná návštěvnost americké MLS byla 22 tisíc diváků a trend je neustále rostoucí. Katar nabízí luxus, nové stadiony a poušť. Proto se další Mistrovství bude konat v zimě, protože teploty v létě přesahují 50° C, ale říkejte to mladým dělníkům, kteří umírají na infarkt v létě na stavbách....

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel