Na poklesu exportu se odráží pokles trhu s auty a sílící koruna

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Český export nepříznivě pociťuje nasycování evropského automobilového trhu. Vývozci ale také čelí silnější koruně, která snižuje jejich konkurenceschopnost a i nedostatku pracovní síly. I to jsou podle analytiků důvody, které spolu s nižším počtem pracovních dnů v březnu, stojí za poklesem exportu o 7,9 procenta.

\"Expanze českého exportního průmyslu se zřetelně dostává do potíží a první volavkou se zdá být automobilový průmysl. Několik měsíců trvající období rekordně nízké nezaměstnanosti pro firmy znamená jedno: nejsou lidi na rozšiřování výroby,\" uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Také podle Asociace exportérů je důvodem ztráty exportní výkonnosti nedostatek pracovníků na trhu práce. \"Připočteme-li posilování koruny a neúměrný růst mezd i platů nepodložený produktivitou práce, lze si poměrně živě představit příchod bouřkových mraků na exportní nebe, které bylo v minulých třech letech trvale zalité sluncem,\" dodal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Data za březen je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče ale nutné brát s rezervou, neboť zde zaúřadoval jednak nižší počet pracovních dní a také načasování velikonočních svátků. \"Průzkumy vesměs naznačují, že aktivita v tuzemském průmyslu i nadále roste, což by mělo být ve druhém čtvrtletí patrné také na statistice zahraničního obchodu, včetně exportů,\" řekl Jáč.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky někteří domácí výrobci již čelí kapacitním omezením. To ukázala již pondělní čísla z průmyslu. Nedostatek výrobní kapacity a posilující koruna podle něj budou tlumit přebytky zahraničního obchodu v letošním roce. \"K tomu se ještě přidají rostoucí ceny komodit, které budou zvyšovat cenu dovozů. V nominálním vyjádření tak budou dovozy růst o něco rychleji než vývozy. Přebytek zahraničního obchodu tak letos skončí o něco níže než v loňském roce,\" uvedl analytik.

Na straně dovozu se pak znatelně projevuje rekordní spotřebitelský optimismus Čechů, který stimuluje poptávku po zboží nejen domácí provenience, ale pochopitelně také po tom importovaném. \"To je klíčový důvod, proč i přes značnou dovozní náročnost tuzemského vývozu klesá objem dovozu meziročně zřetelně pomaleji než objem exportu,\" dodal hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Vývoz a dovoz proti loňskému březnu klesly. Vývoz o 7,9 procenta na 308,2 miliardy korun a dovoz o 6,6 procenta na 289,5 miliardy. Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně klesl o šest miliard na 18,7 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

mdk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK