Přebytek obecních rozpočtů loni klesl na 14 miliard korun

17.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Přebytek obecních rozpočtů loni klesl na 14 miliard korun. I tak jde ale o nejvyšší přebytek po rekordním roce 2016, kdy obce vykázaly přebytek 27 miliard korun. Novináře o tom dnes informovala společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Obce loni vykázaly přebytek hospodaření již sedmý rok v řadě.

Celkové příjmy obcí loni podle CRIF vzrostly o zhruba 12 miliard na 216,5 miliardy korun. Obecní výdaje pak stouply o 25 miliard na 202,5 miliardy korun.

Nárůst příjmů způsobil především nárůst daňových příjmů o 11,7 miliardy na 151,2 miliardy korun. \"V uplynulém roce získávaly obce z daní 70 procent všech svých prostředků. Ještě v roce 2010 přitom daňové výnosy tvořily necelou polovinu příjmů obcí,\" uvedla Kameníčková. Vedle toho loni stouply neinvestiční dotace obcím, které slouží především k financování jejich provozních výdajů, a to o čtyři miliardy na zhruba 23 miliard korun. Objem investičních dotací klesl o 2,6 miliardy na 9,2 miliardy korun.

Naopak kapitálové výdaje obcí, tedy investice, loni meziročně stouply o 14 miliard korun na 55 miliard korun. \"Obce v uplynulém roce převzaly iniciativu a začaly investovat i přesto, že podíl spolufinancování z Evropské unie se dále propadl. Zatímco v roce 2010 financovaly svůj rozvoj z 58 procent z vlastních zdrojů, loni tvořily vlastní prostředky obcí již 83 procent všech investic,\" uvedla Kameníčková.

Zároveň obce loni snížily popáté v řadě svůj celkový dluh, a to o dvě miliardy na 46,7 miliardy korun. I tak dluh ale loni měla více než polovina obcí. Zároveň úspory obcí na bankovních účtech loni stouply o 12 miliard na 118 miliard korun. \"Obce jako celek by tak mohly splatit svůj dluh dvakrát. I když se dynamika úspor v loňském roce snížila, mají obce stále poměrně značné množství peněz na bankovních účtech,\" uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Objem úspor se podle ní zvýšil u obcí všech velikostí. Dluh snížily pouze největší obce, zatímco dluh ostatních se zvýšil.

Nejvyšší ratingové ohodnocení A podle ukazatele iRating společnosti CRIF vykázalo 507 obcí. Naopak 480 obcí obdrželo nejhorší ratingové hodnocení C-, což je pokles o 51. V Česku je zhruba 6250 obcí. Celkový iRating obcí byl ovšem loni nejlepší za posledních devět let.

Analýzu hospodaření obcí provádí CRIF každoročně, provádí ji na základě dat portálu www.informaceoobcich.cz. Uvedená data neobsahují údaje za Prahu.

sos mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK