Írán vyzval muslimské země k revizi ekonomických vztahů s USA

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 18. května (ČTK) - Íránský prezident Hasan Rúhání dnes vyzval muslimské země, aby kvůli rozhodnutí Washingtonu přesunout své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma přehodnotily ekonomické vztahy se Spojenými státy. Informovala o tom agentura Reuters.

\"Vyzývám země k úplnému přerušení vztahů s tímto sionistickým režimem (v Izraeli) a také k revizi obchodních a ekonomických vztahů s Amerikou,\" uvedl Rúhání v projevu na mimořádném zasedání Organizace islámské konference (OIC) v Istanbulu.

Summit se koná v reakci na smrt téměř šesti desítek demonstrujících Palestinců, které v pondělí na hranici Pásma Gazy zastřelili izraelští vojáci. Masakr se odehrál v době, kdy USA slavnostně otevíraly svoje velvyslanectví v Jeruzalémě.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu na úvod istanbulského summitu prohlásil, že muslimské státy musejí zajistit, aby další země nenásledovaly Spojené státy a neotevíraly své zastupitelské úřady v Jeruzalému. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak na zasedání přirovnal izraelský přístup k Palestincům v Pásmu Gazy k nacistickému pronásledování Židů v Evropě.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK