Výrobce telefonů značky Nokia získal od investorů 100 milionů USD

21.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 21. května (ČTK) - Finská společnost HMD Global, která vlastní práva na používání značky Nokia pro mobilní telefony, získala od investorů na posílení svého růstu 100 milionů USD (2,2 miliardy Kč). Firma letos plánuje rozšířit nabídku chytrých telefonů Nokia a zdvojnásobit prodejní kanály na hlavních trzích. Loni, v prvním roce svého působení, firma prodala zhruba 70 milionů telefonů Nokia a její tržby činily 1,8 miliardy eur (46,3 miliardy Kč).

 

\"Naším cílem je být jedním z předních hráčů na globálním trhu s chytrými telefony a náš počáteční úspěch posiluje naši důvěru, že v cestě růstu můžeme pokračovat v roce 2018 i dalších letech,\" uvedl generální ředitel HMD Florian Seiche.

 

Mezi investory, kteří poskytli firmě nové peníze, jsou DMJ Asia Investment Opportunity a FIH Mobile, dceřiná společnost smluvního výrobce elektroniky Foxconn.

 

Produkty HMD vyrábí společnost FIH Mobile a přístroje používají operační systém Android. HMD platí firmě Nokia licenční poplatky za používání značky a patentů, Nokia do HMD přímo neinvestovala, upozornila agentura Reuters.

 

HMD zatím uvedla na trh několik modelů chytrých telefonů, včetně nového provedení přístroje Nokia 3310, který byl největším hitem firmy v 90. letech.

 

Nokia byla kdysi dominantním výrobcem mobilních telefonů. Zaspala však nástup chytrých telefonů s dotykovým displejem a v roce 2014 její výrobu telefonů koupila americká společnost Microsoft. Nokia se nyní zaměřuje na výrobu vybavení pro telekomunikační sítě, ponechala si ale patenty a práva na značku.

 

Microsoft výrobu telefonů Nokia v roce 2016 prodal firmám HMD, kterou založili bývalí vysocí manažeři Nokie, a FIH Mobile. HMD se také dohodla s s finskou společností Nokia na využití značky pro chytré telefony.

 

Podle výzkumné společnosti Counterpoit Research byla Nokia loni největším prodejcem v sektoru levných přístrojů. Celkově ji na trhu chytrých telefonů patřila 11. příčka.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK