Ruská Sberbank odprodá pátou největší tureckou banku Emirátům

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Dubaj/Ankara 22. května (ČTK) - Ruská státní banka Sberbank se dohodla na prodeji páté největší soukromé turecké banky Denizbank s bankou NBD ze Spojených arabských emirátů (SAE). Získá za ni 3,2 miliardy dolarů (téměř 70 miliard Kč). Největší akvizice v historii NBD má úvěrovému ústavu se sídlem v Dubaji pomoci stát se bankovním leadrem na Blízkém východě, v severní Africe a Turecku, uvedl ve svém dnešním sdělení.

Denizbank vlastní aktiva ve výši 169,4 miliard tureckých lir (810 miliard Kč), provozuje 751 poboček, včetně 43 mimo Turecko. Sberbank se svého největšího aktiva mimo Rusko vzdá, aby se mohla soustředit na domácí trh, uvedla agentura Reuters.

Transakce se uskutečňuje navzdory napětí, které zavládlo mezi Tureckem a státy Perského zálivu poté, co se Ankara postavila na stranu Kataru v jeho sporu se Spojenými arabskými emiráty, Saúdskou Arábií a dalšími zeměmi, které Dauhá obvinily z financování terorismu, což tento stát odmítl.

Sberbank vlastní mimo Rusko ještě síť osmi dceřiných bank ve střední a východní Evropě, včetně České republiky. Agentura Reuters uvedla, že v minulosti banka naznačila, že by byla ochotna uvažovat o jejich prodeji, pokud by dostala dobrou nabídku.

Uzavření dohody mezi Sberbank a bankou NPD podléhá schválení dozorčích orgánů v Turecku, Rusku, SAE a dalších zemích, kde Denizbank působí. Na zprávu zareagovaly růstem o téměř sedm procent akcie NBD, akcie Sberbank zůstaly téměř beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK