Objem pohledávek inkasních agentur loni stoupl o 3,3 miliardy Kč

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Objem pohledávek předaných inkasním agenturám stoupl loni meziročně o 3,3 miliardy Kč na 27 miliard korun. Vyplývá to z výsledků průzkumu inkasního trhu v Česku Asociace inkasních agentur ve spolupráci se společností EY. Průměrná pohledávka řešená inkasní agenturou loni stoupla o 8348 Kč na 20.604 korun. Pohledávky za domácnostmi činily 87 procent.

\"Po předloňském překvapivém nárůstu počtu nových pohledávek na trhu, kdy věřitelé navýšili předávání pohledávky do správy pro nedostatek vlastního personálu, loni počty nesplácených pohledávek strmě klesly. Lidé dobře vydělávají a nemají problém platit své závazky. A kdo neplatí, tak skutečně nemá z čeho, tím pádem ani pohledávku není snadné vymoci,\" uvedl prezident asociace Radek Laštovička. \"Inkasní agentury toto období stagnace využívají pro zefektivnění procesů, nastavení nových systémů či se snaží proniknout do jiných oblastí,\" dodal.

Díky výraznému růstu velikosti pohledávek odkoupených inkasními agenturami v loňském roce se významně zvýšila průměrná pohledávka řešená inkasní agenturou. Průměrná odkoupená pohledávka narostla na 94.345 Kč, pohledávka ve správě stagnuje na 12.645 Kč. \"Svým objemem odkoupené pohledávky téměř dosahují objemu pohledávek vymáhaných pro třetí stranu,\" uvedl partner oddělení transakčního poradenství EY Marek Jindra.

Průměrná tržba z inkasní činnosti na jednu inkasní agenturu se loni zvýšila o 17 milionů Kč na 72,2 milionu Kč. Při zhruba jedné miliardě korun ročně přijatých pohledávek v průměru věřitelům zajistila vrácení 231 milionů Kč. \"Asociace nadále usiluje o prosazení etických principů inkasa pohledávek s tím související legislativní ukotvení tohoto odvětví,\" dodal Laštovička.

V pořadí jedenáctého průzkumu se zúčastnilo 24 inkasních agentur. Podle odhadu průzkum pokrývá 80 procent trhu inkasních služeb v Česku. Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové asociace jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK