Ropa Brent je kvůli obavám z výpadku dodávek zpět na 80 dolarech

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 22. května (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zdražuje, v růstu cen se odrážejí zejména obavy z dopadů poklesu produkce ve Venezuele a z možného výpadku dodávek z Íránu, jež by mohly už tak napjatou situaci na trhu ještě více zhoršit. Severomořská ropa Brent je z těchto důvodů zpět nad 80 dolary za barel.

Kolem 18:00 SELČ vykazoval Brent nárůst o 1,4 procenta nad 80,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala asi půl procenta na 72,60 dolaru za barel.

Cena ropy je díky dohodě Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska o snížení těžby a silné globální poptávce nejvýše od konce roku 2014. Ropa Brent se dostala na 80 dolarů poprvé od listopadu 2014 minulý týden.

Další omezení těžby ropy ve Venezuele by podle analytiků mohly vyvolat nové sankce, k nimž přikročila vláda Spojených států po víkendovém znovuzvolení Nicoláse Madura venezuelským prezidentem. Těžba v této jihoamerické zemi je přitom už teď nejnižší za několik desetiletí. Spojené státy navíc v pondělí zpřísnily postoj také vůči Íránu.

Už třetí týden za sebou by se mohly snížit zásoby ropy v USA. Analytici odhadují, že minulý týden klesly na 2,8 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 80,33 79,22 New York - NYMEX WTI červen 72,60 71,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK