Ceny ropy zaznamenaly největší denní propad za dva týdny

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Ceny ropy dnes zaznamenaly největší denní propad za dva týdny na základě předpokladu, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by kvůli obavám ohledně dodávek z Íránu a Venezuely mohla už brzy utlumit dohodu o omezování těžby. Dohoda členských i nečlenských států v čele s Ruskem funguje od počátku loňského roku.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:00 SELČ ztrácela 0,95 procenta na 79,04 dolaru za barel a americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,14 procenta na 71,02 dolaru za barel.

Možnost, že OPEC rozhodne o zvýšení produkce na červnové schůzce, v současné době brání ceně ropy překonat bariéru 80 dolarů, a to se do červnového jednání podle analytiků nezmění. OPEC může rozhodnout o zvýšení těžby, aby kompenzovala výpadek produkce v Íránu a Venezuele.

Signatáři dohody omezují těžbu celkově o 1,8 milionu barelů denně s cílem zvýšit cenu ropy a dosáhnout rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na trhu. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes prohlásil, že pokud se producenti shodnou, že trh je v rovnováze, restrikce na těžbu by měly být eliminovány \"jemně\". Geopolitická rizika podle něho zvýšila cenu barelu ropy o pět až sedm dolarů.

Dalším dominantním faktorem na dnešním trhu byla zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), že zásoby ropy ve Spojených státech se v minulém týdnu zvýšily o 5,8 milionu barelů. Analytici přitom očekávali pokles o 1,6 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 79,04 79,80 New York - NYMEX WTI červenec 71,02 71,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK