Ropa zdražuje kvůli předpokládanému poklesu zásob v USA

30.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. května (ČTK) - Ceny ropy dnes zamířily vzhůru, podporuje je předpokládaný pokles zásob suroviny ve Spojených státech. Cena severomořské ropy Brent krátce po 16:00 SELČ vykazovala nárůst o 1,4 procenta na 76,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala zhruba procento na 67,40 dolaru za barel.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o zhruba 1,8 milionu barelů. Oficiální údaje o vývoji zásob ve čtvrtek zveřejní americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Cena Brentu se tento měsíc vyšplhala až na 80,5 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň za tři a půl roku. Následně však výrazně klesla kvůli zprávám o tom, že Saúdská Arábie a Rusko jednají o zvýšení produkce ropy o zhruba milion barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy dohodla na omezení dodávek na trh o téměř 1,8 milionu barelů denně s cílem snížit nadměrné zásoby ropy a podpořit ceny suroviny. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih a jeho ruský protějšek Alexandr Novak však minulý týden uvedli, že jejich země jsou připraveny restrikce zmírnit. Představitelé OPEC a dalších těžařských států se mají 22. a 23. června sejít ve Vídni, kde by mělo padnout konečné rozhodnutí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 76,45 75,39 New York - NYMEX WTI červenec 67,40 66,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK