Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,1 procenta

15.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v tomto týdnu nepatrně posílily. Index PX přidal 0,1 procenta na 1077,9 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím mediální skupiny CME, největší propad zaznamenaly akcie výrobce nápojů Kofola. Předchozí týden akcie oslabily o 0,6 procenta.

\"Investoři sledovali historickou schůzku mezi prezidenty USA a KLDR, zasedání americké centrální banky Fed, Evropské centrální banky a další vývoj v obchodní politice mezi USA a Čínou. Zámořské trhy reagovaly negativně na \'jestřábí\' Fed a opětovné zjitření situace v obchodní politice mezi USA a Čínou,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. \"Domácí trh zaznamenal neutrální týden,\" dodal.

Připomněl, že k pátku byly převáženy indexy PX a CECE, což mělo dopad na konkrétní domácí tituly. Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie Kofoly, které ztratily 2,6 procenta na 370 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Propad přišel až v pátek, což Vaníček připsal technickému převážení obou indexů.

Naopak nejvíce rostly akcie CME, které přidaly 3,3 procenta na 87 Kč. Ani CME neoznámila žádné kurzotvorné informace. I v tomto případě byl důležitý faktor převážení indexů, kde CME lehce navýšila svůj podíl díky zvýšení tržní kapitalizace.

Příští týden bude relativně chudý na významnější události a i na makroekonomická data. \"Očekáváme, že se investoři budou soustředit na situaci kolem obchodní politiky USA vůči Číně, která může vyvolávat další nepříznivé vlny. Nesmíme vynechat zasedání Eurogroup, které může přinést další krok vůči Řecku. Trh bude zřejmě dále vstřebávat zasedání Fedu a ECB a vyhodnocovat vlivy s dlouhodobým dopadem. Celkově jsme na příští týden neutrální,\" uvedl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK