Slovensko chce rychlé schválení rozpočtu EU i za cenu ústupků

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. června (zpravodaj ČTK) - Slovensko bude během svého nadcházejícího předsednictví v uskupení visegrádská čtyřka (V4), do které patří také Česká republika, Maďarsko a Polsko, prosazovat schválení víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027 v co možná nejbližším termínu i za cenu možných ústupků členských zemí ze svých nynějších postojů. Po dnešní schůzce s evropským komisařem pro rozpočet Güntherem Oettingerem to řekl slovenský vicepremiér pro investice a informatizaci Richard Raši.

\"Neschválení (víceletého finančního rámce) do eurovoleb by znamenalo, že celý proces přijímání rozpočtu se na jaře 2019 zastaví a bude pokračovat patrně až za rok, když se vytvoří nový parlament, noví komisaři. Když ho přijmeme dříve, možná nebudeme všichni spokojeni, ale budeme moci čerpat peníze hned po začátku nového programového období,\" uvedl Raši.

Bratislava chce na schůzkách s představiteli zemí V4 a dalších států své partnery přesvědčovat, že každý musí ustoupit. \"Kvůli dlouhým vyjednáváním na stávající programové období jsme my a ostatní země začali čerpat finance až dva roky poté, co jsme čerpat mohli,\" řekl slovenský vicepremiér, jehož úřad dohlíží na Slovensku na rozdělování peněz z unijních fondů.

Oettinger v souvislosti se schvalováním víceletého rozpočtu upozornil na potřebu úzké spolupráce evropských institucí s členskými zeměmi.

Návrh sedmiletého rozpočtu kritizovaly nejen členské státy, ale i europoslanci. Například český premiér Andrej Babiš označil návrh víceletého rozpočtu EU za nepřijatelný. Slovensko již dříve vyjádřilo spokojenost s návrhem Evropské komise, podle kterého by země v rámci V4 zaznamenala nejnižší snížení objemu peněz v rámci politiky soudržnosti. Za zklamání ale Bratislava označila návrhy Evropské komise v oblasti financování zemědělství na roky 2021 až 2027.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK