Nasdaq vystoupil na nový rekord, dolar mírně vzrostl

20.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akcie dnes převážně zpevňovaly a index Nasdaq Composite uzavřel na novém rekordu. Pomohly mu zejména velké technologické podniky. Dow Jonesův index mírně klesl, na jeho vývoj měly negativní dopad obavy z eskalace obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou, které zbrzdily i růst širšího indexu S&P 500. Na devizových trzích mírně zpevnil dolar.

Dow Jonesův index odepsal 0,17 procenta a den uzavřel na 24.657,80 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 naopak o 0,17 procenta zpevnil a končil na 2767,32 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,72 procenta na 7781,51 bodu.

Zájem byl například o akcie firem Twenty-First Century Fox a Walt Disney. Disney totiž zvýšila nabídku na převzetí části aktiv společnosti Fox. Dařilo se také velkým technologickým firmám, jako je Facebook, Alphabet či Amazon, na které obavy z obchodní války nemají téměř žádný dopad. Po šesti dnech poklesu posílily akcie výrobce letadel Boeing, který zvažuje výrobu nového letadla.

Akcie v úterý prudce oslabily v reakci na to, že americký prezident Donald Trump pohrozil novými cly na zboží z Číny. \"Nebyla oznámena žádná nová cla. Investoři se tak mohli více zaměřit na fundamentální faktory,\" řekl agentuře Reuters k situaci na trhu analytik Sameer Samana z Wells Fargo Investment Institute.

Oslabily naopak akcie průmyslového konglomerátu General Electric, který po více než 100 letech ztratí místo v Dow Jonesově indexu. Výsledky hospodaření, které zaostaly za očekáváním analytiků, stáhly akcie softwarové společnosti Oracle. Propadly rovněž akcie kavárenského řetězce Starbucks, a to kvůli slabší prognóze růstu tržeb.

Na devizových trzích mírně zpevnil dolar, dolarový index pak zůstal blízko nejvyšší hodnoty za 11 měsíců. Trhy jsou stále nervózní kvůli dopadům případných obchodních sporů ve světě, tyto obavy ale dnes překonaly signály z Číny, která je ochotna tolerovat silnější kurz své měny jüan.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 22:00 SELČ přidával 0,1 procenta na 95,09 bodu. Euro k dolaru bylo bez větších změn na 1,1581 USD, dolar k japonskému jenu měl k dobru 0,3 procenta na 110,40 JPY. Euro k jenu si připisovalo také asi 0,3 procenta a nacházelo se na 127,86 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK