Ropa výrazně zdražuje, OPEC dohodl jen mírné zvýšení těžby

22.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. června (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích výrazně zdražuje, reaguje tak hlavně na dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšit od července těžbu asi o milion barelů denně. To je podle analytiků málo. Severomořská ropa Brent kolem 18:00 přidávala 2,3 procenta na 74,73 USD za barel, zatímco americká lehká ropa WTI vykazovala růst asi o 3,9 procenta na 68,09 USD za barel.

Dohodu o zvýšení těžby oznámil na schůzce v sídle OPEC ve Vídni saúdský ministr energetiky Chálid Fálih, podle něhož je dohoda jednomyslná. Svůj dosavadní odmítavý postoj totiž poněkud zmírnil Írán, který těžbu zvyšovat nechtěl. Před schůzkou hovořily některé země o nutnosti zvýšit těžbu asi o 1,5 milionu barelů denně.

Zvýšení produkce asi o jeden milion barelů denně představuje zhruba jedno procento globální nabídky. Jde o růst nominální, skutečný bude zřejmě slabší, protože některé země kvůli potížím nedokážou těžbu zvýšit tak, jak by podle nových limitů mohly.

Hlavním rizikem pro další vývoj cen jsou hrozící výpadky těžby ve Venezuele a Libyi a také dopad amerických sankcí na Íránu a jeho ropný sektor. Další velkou neznámou je obchodní spor USA a Číny, který může mít dopad na vývoz americké ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 74,73 73,05 New York - NYMEX WTI srpen 68,09 65,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK