Odkládáte si nějaké peníze na důchod? Měli byste

30.06.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Je až překvapivé, kolik lidí se nestará o to, co bude zítra. Tím pomyslným zítřkem myslíme důchod. Prostě čas, kdy už nebudete z nějakých důvodů moci pracovat. Třeba i proto, že se vám nebude chtít.

Stejně jako si mnozí na penzi šetří, velká řádka lidí si myslí, že to prostě není třeba. Jejich argumenty jsou pádné. Ale platí jen právě ve chvíli, kdy je pronášejí. Až důchod zaklepe na dveře, může být vše jinak. Stát dá málo a oni nebudou mít k dispozici žádné rezervy.

Stáří neutečete

Mnozí lidé říkají, že prostě nemají na to, aby platili poplatky penzijním společnostem, a ty mohou být podle nich jakkoli vysoké. A právě to není pravda. Společnosti, které hospodaří s penězi určenými na penzijní spoření, jsou nuceny se řídit zákonem. A ten je limituje v nákladech. Jsou to třeba náklady za zhodnocení prostředků účastníků penzijního spoření, za provize nebo vůbec za správu svých fondů. Tyto fondy si tedy nemohou stanovit poplatky dle svého mínění. Proto je doplňkové penzijní spoření jeden z nejlevnějších finančních produktů.

Asi jste slyšeli i názor, že důchod je uložen v nemovitosti, kterou někdo právě splácí. Je jasné, že peníze v domě či pozemku jsou uloženy výhodně. Dožijete se důchodu, hypotéka bude splacena a vy třeba ve svém domě můžete spokojeně žít. Jenže nemovitost vám složenky za energie nezaplatí, budete je platit vy sami a třeba vám už pak zbude jen velmi málo na to, abyste mohli stále mít své koníčky. Prostě, abyste žili na nějaké úrovni.

Před důchodovým věkem se dá dlouho prchat, ale je to nerovný boj. Stáří vás pokaždé dožene. Pak se možná budete tlouct do hlavy, že jste si peníze neodkládali a tiše závidět těm, kteří to včas učinili.

Jak si uspořit na důchod

(foto: Shutterstock)

Je to bezpečné?

Lidé také mají strach, že je někdo o úspory například v penzijních fondech připraví. Odborníci tvrdí, že obavy nejsou na místě. Je pravda, že už neplatí povinnost fondů skončit každý rok v kladných číslech. Jestliže vámi tedy zmítají pochybnosti, dá se spořit se zárukou, že na konci programu bude na penzijním účtu nejméně taková částka, kterou jste do fondu celkově vložili. Příspěvky od státu a zaměstnavatelů budou penězi navíc. Je důležité zdůraznit, že váš majetek u penzijních fondů je oddělen od majetku akcionářů fondů. Jestliže tedy nastanou ve fondu finanční potíže, určitě to neohrozí vaše vklady.

Pokud je vám dvacet, na důchod nemyslíte a říkáte, že na odkládání prostředků na důchod prostě už prostředky nemáte. Doporučená desetina příjmu, která by měla připadnout na vaše stáří, asi není zrovna málo. Jenže pokud jste zaměstnaní, nebude to takové drama. To může nastat o pár desítek let později, když zjistíte, že bokem nemáte odloženo nic. No a tradiční rada zní – čím dříve spořit začnete, tím líp. Na nejvyšší státní příspěvek ve výši 230 Kč máte nárok už od uložených 1000 Kč měsíčně.

Stát se (ne)postará a důchodu se nedožiju

Proč bych měl spořit, když makám celý život a odvádím peníze státu? Měl by se o mě postarat. To jste asi také slyšeli. Pravda je, že stát vás úplně na holičkách nenechá, ale žádná hitparáda to nebude. Důvod je jednoduchý: seniorů je stále víc a toto číslo stále stoupá. To nevyhnutelně povede ke snižování důchodů, protože stát nebude mít na to, aby i stávající standard udržel. Podle současných odhadů bude hranice důchodu 30 % průměrného platu. Dokážete si představit žít z částky o 70 % nižší, než máte k dispozici dosud?

A závěrem ještě musíme zmínit skeptiky, kteří říkají, že se důchodu nedožijí. Velmi pravděpodobně nemají pravdu. Demografické výsledky hovoří jasně: máme stále se zlepšující se medicínu, lidé se tedy dožívají vyššího věku. A tak většinu lidí čeká deset, možná i dvacet let v penzi. A kdyby náhodou měli skeptici pravdu, pak jejich peníze nepropadnou státu, pokud určí, komu mají peníze po jejich smrti připadnout.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY