Trump chce chránit americké technologie větší kontrolou investic

27.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. června (ČTK) - Americký prezident Donald Trump chce zpřísnit systém kontroly zahraničních investic do nákupu amerických technologií. Informoval o tom dnes Bílý dům. Neohlásil však žádné specifické kroky proti Číně, kterou Trump viní z krádeží amerického duševního vlastnictví.

Trump dnes podle Bílého domu vyzval Kongres, aby mu co nejrychleji poslal návrh zákona na posílení kontrolního systému. \"Poskytne to dodatečné nástroje k boji s bezohlednými investičními praktikami, které ohrožují naše vedoucí postavení v oblasti technologií, národní bezpečnost a budoucí ekonomickou prosperitu,\" uvedl americký prezident. Dodal však, že pokud Kongres takový návrh zákona rychle neschválí, nařídí své administrativě zavedení nových restrikcí.

Americká média v posledních dnech informovala, že USA připravují opatření, která by zabránila firmám s čínskou účastí kupovat americké podniky disponující důležitými technologiemi. Tyto zprávy vyvolaly obavy z další eskalace napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou, americký ministr financí Steven Mnuchin je však označil za falešné. Na twitteru napsal, že žádná omezení by neměla být zaměřena pouze na Čínu, ale na \"všechny země, které se pokoušejí ukrást naši technologii\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK