Ceny ropy rostou, Brent si připisuje zhruba procento

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. července (ČTK) - Ceny ropy dnes zamířily vzhůru, protože protestní akce v Norsku a Iráku narušily dodávky suroviny na trh. Severomořská ropa Brent krátce před 18:00 SELČ vykazovala nárůst o zhruba procento na 75,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala půl procenta na 70,70 dolaru za barel.

Stovky pracovníků na norských ropných vrtech tento týden vstoupily do stávky kvůli neshodám ohledně mezd. Kvůli stávce bylo uzavřeno jedno z ropných polí firmy Shell.

V jihoirácké Basře pokračují protesty proti vysoké nezaměstnanosti a špatným sociálním službám. Demonstranti dnes zablokovali přístup do přístavu Umm Kasr využívaného pro přepravu komodit.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes uvedl, že Rusko a další přední těžaři ropy by mohli pokračovat ve zvyšování produkce v případě, že ropný trh se bude potýkat s nedostatkem dodávek.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 75,20 74,45 New York - NYMEX WTI srpen 70,70 70,33

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK