Odbory: Personální změny v ČD povedou k destrukci firmy

17.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Obměna vedení Českých drah (ČD) je podle odborů neopodstatněná a může vést k destabilizaci společnosti. Nová dozorčí rada navíc podle nich není sestavena nezávisle. Vyplývá to ze společného prohlášení odborových svazů, na kterém se při dnešním jednání shodlo všech deset odborových organizací při ČD.

Odboráři zároveň uvedli, že jsou připraveni využít všech právních prostředků, aby zabránili krokům ze strany státu, které by mohly vést k destabilizaci celé společnosti.

Řídící výbor ČD v pátek vyměnil pět členů dozorčí rady podniku. Nová rada by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) měla vypsat výběrové řízení na nový management podniku.

Podle odborářů jsou důvody ke změnám zástupné. Ministerstvo by se mělo spíše zabývat například otázkou definování základních služeb na železnici. Ta podle nich znevýhodňuje dráhy proti soukromým dopravcům.

Odboráři v prohlášení kritizovali i způsob jmenování nové dozorčí rady. Je podle nich složena tak, aby její členové byli ve shodě s ministerstvem. Nelíbí se jim ani okamžité zadání ministra vypsat výběrové řízení na nový management. Nová dozorčí rada měla podle odborů nejprve dostat čas k vlastnímu rozhodnutí.

Odbory v prohlášení vyzvali Ťoka k dialogu o dalším postupu při řízení společnosti i v rámci liberalizace na železnici. Vyzvali ministerstvo, aby do té doby nepodnikalo žádné další zásadní změny. Schůzka zástupců odborů s ministrem dopravy je naplánována na 30. července.

Jedním z hlavních důvodů ke změnám ve vedení ČD je podle ministra dopravy pomalá a komplikovaná liberalizace veřejné dopravy na železnici ze strany vedení podniku. Ťok doporučil na předsedu nově složené dozorčí rady bývalého ministra dopravy Petra Moose z Dopravní fakultě ČVUT. Vedle Moose se stali novými členy dozorčí rady Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof. Členy rady zůstali Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z OSŽ a dopravní odborník Vojtěch Kocourek. Řídící výbor naopak odvolal Jana Harta, Antonína Tesaříka, Tomáše Révezse a Milana Kucharčíka a předsedu rady Milana Ferance (ANO)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK