Česká měna dnes oslabila k euru i vůči dolaru

19.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Česká koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla o čtyři haléře na 25,88 Kč/EUR. K dolaru si pohoršila o deset haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,30 Kč/USD.

Český statistický úřad dnes mimo jiné uvedl, že ceny průmyslových výrobců v červnu meziročně stouply o 2,9 procenta, což je nejvíce za 14 měsíců. Trh přitom počítal jen s růstem o 2,6 procenta. \"Zrychlování tempa inflace na začátku výrobního řetězce je další nápovědou k tomu, aby Česká národní banka brzy přistoupila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb,\" uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Korunu a další středoevropské měny ale podle ní nepouští k posílení strach z obchodní války. Na druhé straně prý lze dál sledovat známky přehřívání české ekonomiky. \"Aby se inflace České národní bance neutrhla ze řetězů, přijde v příštích měsících další zvýšení úrokových sazeb,\" uvedla analytička.

Kvůli obavám investorů z globálních rizik ale nebude posílení koruny během měsíce nijak výrazné, pouze v řádu několika málo desetihaléřů, míní Šichtařová. \"Stále tvrdíme, že se kurz koruny letos nepodívá pod hladinu 25,00 Kč/EUR,\" dodala.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,84 25,88 Kč/USD 22,20 22,30

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK