ČSÚ:Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 pct, úroda řepky stoupne

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal pokles proti loňsku o 8,2 procenta. Podle statistiků bude očekávaná úroda obilovin třetí nejnižší za posledních deset let.

Naopak úroda řepky meziročně stoupne o 12,3 procenta na 1,287 milionu tun. Předchozí odhad statistiků udával nárůst o 6,5 procenta. Letošní sklizeň máku by však měla být podle ČSÚ o čtvrtinu nižší než loňská, pěstitelé by ho měli sklidit 15.000 tun.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený snížením hektarového výnosu o 6,6 procenta na 5,07 tuny z hektaru i mírným poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o téměř procento méně polí než loni.

ČSÚ očekává meziročně nižší sklizeň pšenice ozimé, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více se sklidí pšenice jarní, ovsa a žita. Pšenice ozimé, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se podle jejich odhadu sklidí o 8,5 procenta méně. U ječmene jarního, který se nejčastěji používá k výrobě piva, ČSÚ předpokládá pokles úrody o 8,6 procenta a u ozimního o 9,2 procenta. Sklizeň tritikale má podle odhadu být proti loňsku u 2,2 procenta nižší. Naopak o 5,3 procenta vyšší bude úroda pšenice jarní. Ovsa se meziročně sklidí o 1,9 procenta více a žita o desetinu více.

Předpokládanou úrodu řepky podle ČSÚ kladně ovlivnil vyšší výnos o 7,6 procenta a rozšíření osevní plochy o 4,4 procenta. \"Osevní plocha této plodiny je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování,\" uvedl ČSÚ.

Polí s mákem proti loňskému roku ubylo, a to o více než 18 procent. Hektarový výnos má být o 9,7 procenta nižší než loni.

Společenstva mlynářů a pekařů v ČR minulý týden uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK