Pravidla pro průjezd sanitek, hasičů a policie se změní

15.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Řidiči v kolonách budou muset nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Nyní mají vytvořit záchranářskou uličku mezi pravým a vedlejším jízdním pruhem. Schválil to dnes Senát v rámci novely o provozu na pozemních komunikacích. Změna pravidel, kterou nyní dostane k podpisu prezident, začne platit od letošního října.

Úprava má zajistit to, aby pravidla pro vytváření takzvané záchranářské uličky na vozovkách o třech a více jízdních pruzích byla v Česku stejná jako v okolních evropských zemích. Nově budou muset doleva uhýbat pouze řidiči v levém jízdním pruhu, ostatní budou mít povinnost uhnout záchranářům doprava. Uličku budou moci využít pouze vozidla s právem přednostní jízdy. Neoprávněné vjetí do této uličky bude potrestáno pokutou až do 2500 korun.

Novela má také umožnit to, aby vozy policie a záchranného systému byly kvůli lepší viditelnosti vybaveny modročervenými, nejen modrými majáky.

Senátoři z řad komunálních politiků oceňovali, že novela umožní obcím vniknout do dlouhodobě odstavených vozidel na ulicích, aby pomocí identifikačního čísla zjistily jejich majitele. Podle Renaty Chmelové z klubu KDU-ČSL to ale není dostatečné a umožní odstranit jen asi desetinu autovraků. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) senátorům řekl, že další úpravy by měla přinést budoucí novela. V úvahách je možnost odstranit z veřejných parkovišť vozy bez zaplaceného povinného ručení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK