Trump a FED se hádají, kdo způsobí zpomalení hospodářského růstu

31.08.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Není tomu ani dva týdny, co se americký prezident Donald Trump opřel do americké centrální banky, když řekl, že není nadšený ze zvyšování úrokových sazeb, ve kterých má v plánu banka postupně pokračovat.

Zvyšování sazeb podle prezidenta Trumpa hází rozjeté ekonomice klacky pod nohy, poté co se jí snaží nastartovat různými fiskálními stimuly, například v podobě nižších korporátních daní. Především mu pak jde o potencionální zpomalení ekonomiky, které by mohly vyšší úrokové sazby způsobit. Co si však nedokáže sám připustit, je zpomalení ekonomiky, které může způsobit svou agresivní zahraniční politikou a rozpoutáním tzv. obchodních válek.

FED a Donald Trump se shodují, že politika toho druhého by mohla výrazně zpomalit hospodářský růst. Americká centrální banka však sama přiznala, že eskalace obchodních válek by mohla ohrozit výhled centrální banky pro růst úrokových sazeb, Trumpovu politiku však nijak dál nekritizovala. Zaznělo tak na posledním zasedání centrální banky, obavy jsou především z nepříznivého dopadu na obchodní sentiment, investiční výdaje a zaměstnanost. Právě zpomalení ekonomiky by bylo pro banku problémem, která se aktuálně nachází v ideálním prostředí pro zvyšování sazeb i díky fázi ekonomického cyklu, ve kterém se nacházíme.

Přinese obchodní válka hospodářskou krizi?

Nicméně data, která zatím máme k dispozici, naznačují v nadcházejících kvartálech postupné zpomalování hospodářského růstu v USA. Jakékoliv další celní opatření a zvýšení celních přirážek na dovoz zboží do Spojených států sice částečně způsobí zvýšenou aktivitu domácích producentů, což zvýší poptávku po zaměstnancích, na druhou stranu výrazně zdraží dovážené zboží, což pocítí jako první americký spotřebitel. Obchodní válkou jsou zasaženi i američtí farmáři ovšem z opačné strany, jelikož reciproční opatření Číny zahrnují různé zemědělské produkty. Tam si Trump dopad obchodních válek uvědomuje a připravil pro farmáře polštář o velikosti 6 miliard dolarů, který jim má pomoct s vyrovnáním se s obdrženými ztrátami. Částečně se očekává, že ekonomika zpomalí kvůli vypršení efektů daňových škrtů, které vládu stály 1,5 bilionu dolarů.

Jedná se spíše o příběh roku 2019, kdy vyprší fiskální stimuly, ekonomika ucítí dopady obchodních válek a efekt vyšších úrokových sazeb dolehne plošné na celé hospodářství. Do té doby bude centrální banka demonstrovat svou nezávislost a pokračovat v utahování měnové politiky, pokud nezačne ekonomika cítit zranění z obchodních válek již dříve.

Graf: Změny HDP na vývoji různých scénářů obchodních válek, aktuálně jsme v scénáři č. 2

Trump a obchodní války, politika FED

(Zdroj: think.ing.com)


Přečtěte si také:


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU