Ropa zlevňuje, částečně v reakci na Trumpův tweet

20.09.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. září (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají. Částečně tak reagují na zprávu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na twitteru důrazně vyzval Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby dostala ceny ropy dolů. Kolem 18:20 SELČ cena severomořské ropy Brent odepisovala 0,8 procenta na 78,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela 0,2 procenta na 70,96 dolaru za barel.

Ceny ropy se v posledních dvou dnech zvyšovaly a ropa Brent byla blízko čtyřletého maxima kvůli očekávání, že americké sankce vůči Íránu sníží globální dodávky ropy. Írán je třetím největším producentem ropy v rámci kartelu OPEC.

Zástupci OPEC a dalších předních světových producentů, včetně Ruska, se v neděli setkají v Alžírsku, aby projednali, jak se podělí o zvýšení dodávek, které má vykompenzovat ztrátu ropy z Íránu. Je ale nepravděpodobné, že by se země dohodly na oficiálním zvýšení těžby ropy, i když roste tlak, aby tak učinily a zabránily růstu cen suroviny.

Trump se dnes vložil do debaty prostřednictvím twitteru. \"Monopol OPEC musí dostat ceny dolů hned! My chráníme země Blízkého východu, které bez nás nebudou dlouho bezpečné, a oni přesto pokračují v prosazování dalšího a dalšího růstu cen ropy! Budeme si to pamatovat,\" napsal Trump.

Mnoho obchodníků a analytiků stále očekává, že cena ropy Brent se brzy dostane nad 80 dolarů. Americké sankce vůči Íránu vstoupí v platnost 4. listopadu. Mnoho kupců již omezilo nákupy ropy z Íránu a zatím není jisté, jak snadno budou další producenti schopni tyto ztráty kompenzovat, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 78,75 79,40 New York - NYMEX WTI říjen 70,96 71,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK