MONETA Money Bank kupuje Air Bank. Vznikne tak třetí největší banka v Česku

22.10.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


MONETA Money Bank kupuje Air Bank, k tomu navíc i český a slovenský Home Credit. Touto transakcí tak vznikne nová bankovní skupina. K jakým dalším změnám v rámci konsolidace dojde?

Zákazníci Air Bank se nemusí strachovat, i přestože MONETA Money Bank jejich zelenou banku koupí, název zůstane původní, a to Air bank. Vznikne tak subjekt se dvěma miliony klientů, díky čemuž bude třetím největším bankovním domem v České republice. Na první příčce se stále drží Česká spořitelna a druhé místo obsazuje ČSOB. Doposud MONETA byla šestou největší tuzemskou bankou, Air Bank se řadila mezi menší finanční domy, které se v Česku rozmohly teprve před několika lety.

Jak obchod dvou českých bank proběhne?

Pokud transakce proběhne, pak nejen že MONETA Money Bank odkoupí Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku, zároveň ale Home Credit Group B.V. získá čtvrtinový podíl v MONETA Money Bank. Současní akcionáři Air Bank by se tak v MONETĚ stali největším akcionářem. A právě za nově vydané akcie v hodnotě 13 miliard korun by MONETA částečně odkoupila Air Bank. Celková cena transakce ale činí 19,75 miliardy korun, zbylou částku tak bude nutné doplatit v hotovosti. Jestliže vše půjde podle plánu, pak by konsolidace bank měla být hotova do 1. července 2019.

Co nevídané spojení tuzemských bank přinese?

Zatímco Moneta má v současné době zhruba 1 milion klientů, Air Bank má 600 tisíc klientů a Home Credit něco kolem 400 tisíc klientů. Dohromady tak vznikne subjekt, který hravě bude konkurovat nejen, co se počtu zákazníků týká, tradičním tuzemským bankám.

Díky spojení bank ale nedojde pouze ke zvýšení konkurenceschopnosti, finanční instituce si od konsolidace slibují i větší úspory, vyšší zisky a inovace.

„Spojení těchto podniků, které se vzájemně velmi dobře doplňují, povede k vytvoření přední české retailové banky a druhého největšího poskytovatele spotřebitelských úvěrů v České republice. Tento krok urychlí naplňování naší strategie a do budoucna posílí naši konkurenceschopnost. Také nám umožní lépe obsluhovat klienty, zrychlit růst a zvyšovat zisk pro akcionáře. Jsem nadšen z příležitosti, kterou nám tato transakce nabízí,“ dodává Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva společnosti MONETA.

A co dál sloučení bank přinese?

  •  Dva miliony klientů pod jednou střechou.
  •  Třetí největší bankovní dům v Česku.
  •  Klienti budou mít k dispozici 237 poboček a 1 005 bankomatů po celé České republice.
  •  Dojde k posílení původní akcionářské struktury MONETA Money Bank.
  •  Rozšíření finančních služeb.
  •  K inovacím digitálních technologií.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení