Moody\'s zvýšila rating Portugalska zpět na investiční stupeň

13.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 13. října (ČTK) - Ratingová agentura Moody\'s Investors Service zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Portugalska zpět na investiční stupeň. Moody\'s byla poslední velkou agenturou, která držela rating Portugalska v neinvestičním pásmu. Nyní je tak opět dluh Portugalska vhodný pro širší investorskou základnu, napsala agentura Reuters.

Loni rating Portugalska na investiční známku zvýšily agentury Fitch a Standard & Poor\'s. U Moody\'s má nyní Portugalsko známku Baa3 a stabilní výhled, což znamená, že agentura v nejbližších měsících neplánuje rating měnit.

Své rozhodnutí Moody\'s odůvodnila zlepšením ekonomické a finanční situace země. Dluh země se stal udržitelný a má klesající trend, i když velmi pozvolný. Rizika změny tohoto vývoje jsou velmi omezená. Poslední ekonomický růst země a snahy o posílení fiskální situace, jako snížení deficitu a dluhu, byly příznivější, než agentura čekala před rokem.

Portugalská ekonomika silně oživuje po dluhové krizi v letech 2011 až 2014 a loni rostla nejrychleji od přelomu století. Vláda očekává, že se jí letos podaří snížit rozpočtový deficit na 0,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), nejníže za více než čtyři desetiletí. V příštím roce se má schodek dále snížit na 0,2 procenta a od roku 2020 má být rozpočet v plusu. Dluh země se loni snížil o 4,5 procentního bodu pod 125 procent HDP díky silnému hospodářskému růstu a zdravému přebytku primárního rozpočtu, který nezahrnuje obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv. Moody\'s očekává, že do roku 2021 se dluh sníží na 116 procent HDP.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit i levnější půjčky. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako například penzijní fondy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK