Dolar kvůli jednání o brexitu a italském rozpočtu posiluje

22.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americký dolar zahájil nový týden růstem. Dolaru pomáhají obavy z dalšího vývoje jednání o odchodu Británie z Evropské unie a o budoucnosti italského rozpočtu, které stáhly dolů britskou libru a euro.

Kolem 18:20 SELČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vzrostl o 0,4 procenta na 96,06 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,4 procenta na 1,1463 USD a k jenu o 0,2 procenta na 112,80 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,2 procenta na 129,28 JPY.

Britská premiérka Theresa Mayová má dnes říct poslancům, že dohoda Londýna s Bruselem o odchodu Británie z Evropské unie je z 95 procent hotová. Zopakuje však svůj odmítavý postoj v otázce irské hranice, uvedla agentura Reuters s odvoláním na výňatky z plánovaného projevu. Jednání o brexitu se zasekla pět měsíců před plánovaným odchodem Británie na řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Euru se nepodařilo udržet počáteční zisky, protože investoři se zaměřili na hrozbu další politické nejistoty v Evropě kvůli plánovaným rozpočtovým výdajům Itálie. Původně euro posilovalo díky poptávce po italských dluhopisech po týdnech jejich prodejů. Poptávku vyvolala skutečnost, že ratingová agentura Moody\'s sice zhoršila rating Itálie, avšak výhled nečekaně nechala stabilní, což znamená, že v nejbližší době nehodlá rating země znovu měnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK