Akcie v USA kvůli hospodářským výsledkům klesly, dolar oslabil

23.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Akcie v USA dnes prudce klesaly kvůli obavám o další výhled zisků amerických společností. Nejvíce ke ztrátám přispěly firmy Caterpillar a 3M, které zveřejnily výsledky hospodaření. Ke konci obchodování se však hlavním akciovým indexům podařilo velkou část ztrát smazat, protože investoři se vrátili k nákupům ztrátových titulů.

Index Dow Jones oslabil o 125,98 bodu, tedy 0,5 procenta, na 25.191,43 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 15,19 bodu, čili 0,55 procenta, na 2740,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 31,09 bodu, neboli 0,42 procenta, na 7437,54 bodu.

K poklesu akcií výrobce stavebních a těžkých strojů Caterpillar přispělo, že firma ponechala beze změny výhled zisku za celý letošní rok, když v předchozích dvou čtvrtletích naopak svůj výhled zlepšila. Akcie průmyslového konglomerátu 3M pak oslabily, protože firma zhoršila svoji prognózu na letošní rok.

Výsledkové zprávy firem posílily obavy z dopadu rostoucích nákladů na úvěry, mzdy a cla na zisky firem. Nejhůře si dnes vedl průmyslový sektor.

V USA se rozběhla sezona zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření. Tento a příští týden se mimo jiné chystá zveřejnit výsledky velká část firem z technologického sektoru, včetně společností Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook a Apple. Analytici čekají, že zisk firem z indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí stoupne o 22,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes oslabil. Reagoval hlavně na propad amerických akcií, který způsobil nezájem investorů o rizikovější investice, z čehož těžily japonský jen a švýcarský frank. Tedy měny, které jsou spolu s dolarem rovněž považovány za bezpečnější v dobách politické či ekonomické nejistoty. Koncem obchodování však dolar velkou část ztrát smazal, stejně jako akciové trhy.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 95,94 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 procenta na 1,1471 USD a k jenu o 0,4 procenta na 112,37 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 128,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK