Automobilka Aston Martin zdvojnásobila zisk díky poptávce z Číny

15.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Britská automobilka Aston Martin ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila očištěný zisk EBIDTA (před úroky, daní a odpisy) na 54 milionů liber (1,6 miliardy Kč). Ve stejném období loni činil tento její klíčový ukazatel 28 milionů liber. Přispěly k tomu zejména vysoké prodeje na čínském trhu, napsal list Financial Times.

Příjmy společnosti se v kvartále meziročně zvýšily o 81 procent na 282 milionů liber a zisk před zdaněním stoupl z 0,3 na 3,1 milionu.

Prodej automobilů výrobce ve čtvrtletí zvýšil o 99 procent na 1776 vozů. Zasloužil se o to především více než dvojnásobně vyšší odbyt v Číně, kde byly na trh uvedeny nejnovější modely DB11 a Vantage. Na domácím trhu se prodeje zvýšily o dvě třetiny. Společnost předpokládá, že její prodeje za letošní rok dosáhnou horní hranice prognózy, a to až 6400 aut.

Automobilka vyrábí vozy pouze v Británii a v příštím roce tam hodlá otevřít svůj druhý montážní závod, s nímž její kapacita stoupne z nynějších asi 7000 na 14.000 automobilů. Vedle elektromobilu Lagonda tam v roce 2020 zahájí výrobu svého prvního sportovně užitkového vozu (SUV) nazvaného DBX.

Společnost Aston Martin byla založena před 105 lety a proslavil ji mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. Aston Martin vlastní konsorcium investičních firem z Kuvajtu a italské InvestIndustrial. Skoro pětiprocentní podíl vlastní automobilka Daimler výměnou za napojení na technologie pro připojená a autonomní auta. Firma se v říjnu stala po desítkách let první britskou automobilkou, která vstoupila na akciovou burzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK