Instituty: Letošní růst HDP Německa bude nižší, než čeká vláda

15.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. listopadu (ČTK) - Růst německé ekonomiky v letošním roce bude slabší, než očekává vláda. Po poklesu ve třetím čtvrtletí není již odhad, který počítá s růstem o 1,8 procenta, dosažitelný, domnívají se přední německé hospodářské instituty.

Největší evropská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. To byl první pokles od roku 2015. Přispěly k tomu globální obchodní spory a problémy v automobilovém sektoru.

\"Aby byl růst za letošní rok 1,8 procenta, musela by ekonomika v závěrečném čtvrtletí stoupnout o 1,3 procenta (mezičtvrtletně). Neočekáváme, že by bylo dosaženo tak silného základu,\" uvedl ekonom institutu IFW Stefan Kooths.

Hlavní ekonom institutu DIW Claus Michelsen souhlasí, že by ekonomika musela stoupnout v závěrečném kvartálu o 1,3 procenta, aby dosáhla celoroční předpovědi. Oživení sice očekává, ale tak vysoký růst by podle něj byl překvapením.

Stejný názor má i institut Ifo. Podle něj v posledních třech měsících roku hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o 0,4 procenta. Za celý rok tak růst dosáhne 1,5 procenta.

Vláda očekává zvýšení HDP o 1,8 procenta v letošním i příštím roce. Ekonom Ifo Timo Wollmershäuser dodal, že ke splnění prognózy v příštím roce bude potřeba silný začátek roku, v prvním čtvrtletí růst kolem 0,6 procenta. Tak silný začátek je však vzhledem ke zhoršujícímu se podnikatelskému klimatu v letošním roce spíše nepravděpodobný.

Mluvčí ministerstva hospodářství uvedl, že vláda upraví svoji celoroční prognózu na počátku příštího roku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK