Francouzská vláda požaduje pro Renault dočasnou správu

20.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. listopadu (ČTK) - Francouzská vláda si přeje, aby po zatčení šéfa automobilky Renault-Nissan se vedení francouzské části koncernu ujala dočasná správa. Odvolání předsedy správní rady Carlose Ghosna, který je v Japonsku zapleten do finančního skandálu, ale vláda zatím nežádá. Řekl to dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

\"Nemáme důkazy,\" řekl ministr rádiu FranceInfo. Ghosn, který je šéfem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, nicméně za této situace \"není v pozici, aby mohl Renault vést,\" dodal ministr. Francouzský stát vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Renault pak drží podíl 43,4 procenta v japonské automobilce Nissan. Tento výrobce aut v pondělí oznámil, že Ghosna zadržely japonské úřady. Správní rada Nissanu ve čtvrtek navrhne Ghosna odvolat a ke stejnému kroku se chystá i sesterská automobilka Mitsubishi. Již dnes zasedne k jednání o postupu po Ghosnově zatčení představenstvo Renaultu.

Le Maire uvedl, že se spojí s japonskou stranou a zopakoval, že partnerství Renaultu a Nissanu je v zájmu jak Francie, tak Japonska. Dodal, že již požádal o prověření Ghosnových záležitostí francouzské daňové úřady a ty prý žádné nesrovnalosti nezjistily.

Rodilý Brazilec Ghosn čelí obvinění, že zneužíval firemních peněz pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. V průběhu pěti let podle dosavadního zjištění kontrolních orgánů automobilky Nissan zatajil příjmy ve výši pěti miliard jenů (zhruba miliarda Kč).

Akcie Renaultu v pondělí oslabily o 8,4 procenta a dnes dopoledne ztrácely další více než čtyři procenta pod 57 eur. Jsou tak nejníže zhruba za čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK