Poptávka po úvěrech na bydlení v říjnu zbourala všechny rekordy

23.11.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Počty i objemy v říjnu sjednaných hypoték vysoko překonaly dosavadní říjnové rekordy. Hlavní příčinou je paradoxně nová regulace, která zhoršuje dostupnost úvěrů na bydlení. Jak je to možné? A co se bude dít dál?

Objem hypoték vzrostl o 1/3

V říjnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 10 590 hypotečních úvěrů, tedy o 1923 více než v loňském roce. Celkový objem vystoupal až na 24,284 mld. Kč. Meziročně suma sjednaných hypoték vzrostla o 6,4 miliardy korun (35,4 %).

„Tento prudký meziroční nárůst jak počtu, tak objemu sjednaných hypoték je dozvukem nové regulace v úvěrech na bydlení. Nová pravidla začala sice platit od 1. října, ale vzhledem k prodlevě mezi podáním žádosti a podpisem úvěru bude možné skutečný dopad regulace sledovat až v listopadových či spíše prosincových statistikách. Aktuální statistiky teprve odrážejí zvýšený zájem o úvěry před začátkem platnosti nové regulace, takže se jedná ve velké míře o úvěry rozjednané ještě v září,“ komentuje aktuální výsledky Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Hypotéky a stavební spoření říjen 2019

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na 2,66 %, čímž potvrdila trend a směřování našeho GOFI INDEXU, který mapuje nabídkové sazby hypoték a je zhruba o měsíc napřed. Jeho hodnota v září byla 2,67 %. V říjnu pak vystoupala na 2,86 % a nyní – v polovině listopadu – již atakuje 3% hranici.

Říjen 2019: hypotéky a stavební spoření

Stavební spořitelny rozpůjčovaly o polovinu více než loni

Ze stejného důvodu se dařilo i stavebním spořitelnám. Ty v říjnu sjednaly o 24 % více úvěrů – celkově 7 572 ks a celková rozpůjčovaná suma peněz dosáhla bezmála 8 miliard korun. V meziročním srovnání je nárůst objemu úvěrů stavebních spořitelen ještě větší, než v případě hypoték a činí 54,4 %!

„Stavební spořitelny mají výborný rok a říjnová čísla toto jen potvrzují. Od začátku roku již stavební spořitelny poskytly úvěry za 62 miliard korun a součtu za celý rok budou pravděpodobně atakovat dosavadní rekord z roku 2008, kdy celkově rozpůjčovaly 74 miliard korun,“ říká Libor Ostatek.

Říjen 2019 hypotéky a stavební spoření

Říjen 2019 hypotéky a stavební spoření

V září a říjnu banky ztrátu odmazaly. Bude to stačit?

Za 10 měsíců letošního roku sjednaly banky podle dat serveru hypoindex.cz hypotéky za 184 mld. Kč. Díky excelentním výsledkům v posledních dvou měsících (důvody jsme si uvedli) banky výrazně zmenšily ztrátu za loňskými výsledky. „V celoročním zúčtování však k překonání loňských čísel téměř s jistotou nedojde. V listopadu a prosinci se začne projevovat efekt nové regulace a také fakt, že část potenciálních obchodů byla předčerpána v září a říjnu. Náš aktuální odhad celkového objemu sjednaných hypoték činí 214 mld. Kč", uzavírá Libor Ostatek z GOLEM FINANCE.

Říjen 2019 hypotéky a stavební spoření

Celková suma úvěrů na bydlení (společně s produkcí stavebních spořitelen by pak činila 287,8 mld. Kč. Přičemž dosavadní rekord dosažený v loňském roce představuje 288,9 mld. Kč. Letošní rok bude z pohledu bank a stavebních spořitelen opět obchodně velmi úspěšný. Jiné je to z pohledu marží a ziskovosti plynoucí z jednotlivých úvěrových obchodů, ale to je téma na další MEDIA INFO.  


* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují                                         

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Stavebky.cz, ČTK

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ