ČSÚ zveřejní říjnové výsledky průmyslu, stavebnictví a obchodu

07.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za říjen. V září průmyslová výroba poprvé od letošního března meziročně klesla a příliš se nedařilo ani zahraničnímu obchodu, který vykázal meziročně nižší přebytek. Stavebnictví ale opět rostlo dvouciferným tempem.

Stavební výroba v září vykázala meziroční růst na 12,4 procenta po srpnovém nárůstu o 11,9 procenta. Podle analytiků oboru pomáhá poptávka, která převyšuje nabídku, a v souvislosti s tím i očekávají, že jeho růst za celý letošní rok by měl být dvouciferný. Roste totiž nejen pozemní stavitelství, ale v posledních měsících také inženýrské, tvořené hlavně výstavbou dopravní infrastruktury. Stavebnictví současně ale naráží na nedostatek pracovních sil a stavebního materiálu.

Vedle toho pro průmysl nebylo září dobrým měsícem, jeho produkce meziročně klesla o 0,9 procenta. To podle analytiků ukazuje, že český průmysl je i s ohledem na statistiku nových zakázek patrně za vrcholem hospodářského cyklu a že se už nemůže dál opírat o automobilový průmysl.

Zahraniční obchod v září vykázal přebytek 13,7 miliardy korun, proti loňskému září tak byl o pět miliard nižší. Negativně se na tom podepsalo obchodování s dopravními prostředky, ropou a zemním plynem. Export meziročně stoupl o 1,8 procenta a dovoz o 3,7 procenta, proti srpnu byl však vývoz po sezonním očištění o 1,3 procenta nižší a dovoz o 1,4 procenta. Podle ekonomů zahraničnímu obchodu nesvědčí ani nižší zahraniční poptávka a to, že je česká ekonomika na hranici svých produkčních možností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK