Výroba oceli v Číně bude letos rekordní, předpovídá úřad

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. prosince (ČTK) - Výroba oceli v Číně letos vystoupí na rekordních 923 milionů tun z loňských 831,73 milionu tun. Předpovídá to zpráva, kterou dnes zveřejnil vládní plánovací a výzkumný institut zaměřený na metalurgický průmysl. V příštím roce ale podle něj výroba oceli mírně klesne a dosáhne 900 milionů tun. Čína je největším výrobcem oceli na světě.

Vyšší produkci podle zprávy zaznamenají všechny velké firmy. Snaží se totiž zaplnit výpadek vzniklý rozhodnutím vlády ukončit činnost některých nekvalitních provozů, které však nebyly v předchozích oficiálních statistikách zahrnuty, dodal prezident institutu Li Sin-čchuang.

Institut také očekává, že spotřeba oceli v Číně se příští rok sníží na 800 milionů tun z 820 milionů tun odhadovaných na letošní rok. Přispěje k tomu hlavně slábnoucí poptávka v realitním, automobilovém a energetickém sektoru.

Spotřeba železné rudy, což je klíčová surovina k výrobě oceli, se v letošním roce zvýší o 1,6 procenta na 1,206 miliardy tun. V roce příštím pak v souladu s nižší produkcí oceli klesne na 1,147 miliardy tun, cituje ze zprávy agentura Reuters.

Vládní úřad rovněž očekává, že vývoz ocelových produktů v příštím roce klesne na 55 milionů tun z letošních 56,2 milionu tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK