Zeman podepsal zákon, který má ulehčit lodníkům v Nizozemsku

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Čeští lodníci pracující v Nizozemsku budou mít výhodnější podmínky pro placení daní v Česku, než měli dosud. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmu, která to umožní. V tiskové zprávě o tom informoval Hrad. Podle informací médií musejí čeští lodníci doplácet daně z příjmů za několik let zpětně, protože je předtím odvedli v Nizozemsku.

Novela počítá s tím, že čeští lodníci pracující v Nizozemsku, kteří musí zdaňovat své příjmy v tuzemsku, by je od příštího roku měli zdaňovat jako hrubou mzdu navýšenou o tamní pojistné, a nikoliv o tuzemské pojistné odvedené zaměstnavatelem. Hrubá mzda by se pro stanovení základu daně z příjmů navyšovala asi o 18,5 procenta, zatímco superhrubá mzda, tedy hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojistné, představuje navýšení o 34 procent.

Předloha se týká těch nejen lodníků, ale všech zaměstnanců, za které platí povinné pojištění zaměstnavatel v jiné členské zemi EU nebo ve státech tvořících Evropský hospodářský prostor.

Současný daňový zákon stanoví, že u příjmů poplatníků ze zaměstnání v zahraničí jsou základem daně tyto příjmy, ale navýšené o částku odpovídající pojistnému na zdravotní a sociální pojištění placenému zaměstnavatelem. Od tohoto zákona pak můžou poplatníci v různé míře stanovené zákonem odečíst daň zaplacenou v zahraničí.

Čeští lodníci v Nizozemsku podle informací z médií musejí v Česku doplácet dlužné daně z příjmů několik let zpětně, což řadě z nich působí finanční potíže. Podle dohody s Nizozemskem musí odvádět daně v ČR, v minulosti ale odváděli daně v Nizozemsku a česká finanční správa je po nich vymáhá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK