Ropu zdražuje růst globálních akcií, slabší dolar a výpadek Libye

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. prosince (ČTK) - Cena ropy je dnes vyšší zhruba o dolar. Pohání ji především zisky globálních akcií, slabší dolar a výpadek libyjské produkce.

Severomořská ropa Brent krátce po 17:15 SEČ přidávala po pondělním propadu o zhruba tři procenta 1,3 procenta na 60,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,2 procenta na 52,10 dolaru za barel.

Globální akcie tento měsíc odepsaly více než pět procent, především kvůli obavám z dopadu čínsko-americké obchodní války na světový hospodářský růst. Jakékoli jeho zpomalení by se odrazilo na poptávce po ropě. Dnes se ale tlak na ropu zmírnil díky oživení akciového trhu.

Další vzpruhu pro ropu znamenal i dnešní pokles dolaru. Pád dolaru ropu zlevňuje nákupčím, kteří drží jiné měny. Stejně jako v případě akcií byl jinak letošní rok ve znamení růstu dolaru, jeho index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, si letos připsal pět procent.

Dnešní cenu ropy povzbudilo i pondělní přerušení produkce v Libyi. Tamější největší ropné pole Šarara totiž o víkendu obsadila militantní skupina. Podle libyjské Národní ropné společnosti tento krok vyústí v průměrnou denní ztrátu produkce ve výši zhruba 315.000 barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 60,75 59,97 New York - NYMEX WTI leden 52,10 51,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK