Obrat tabákového koncernu Geco letos stoupne na 53 miliard Kč

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Obrat českého tabákového koncernu Geco v ČR, na Slovensku a v Německu letos stoupne na 53 miliard korun. Loni činil 50 miliard Kč. Firma v letošním roce otevřela 22 nových prodejen. Geco to dnes sdělilo ČTK.

\"Letošní rekordní nárůst počtu našich prodejen je splněním slibu být co nejblíže zákazníkům. Jsem rád, že pokračujeme v uskutečňování vize společnosti - být nejvýznamnějším obchodníkem v oboru a nejlepším partnerem pro naše zákazníky, zaměstnance a dodavatele,\" uvedl předseda představenstva společnosti Libor Chrobok.

Geco tento týden otevřelo svou 300. prodejnu v ČR, která je umístěna v hypermarketu Tesco v Kladně. Spolu s obchody v Německu a na Slovensku má již celkem 460 obchodních míst, kde mohou zákazníci nakupovat tisk, tabákové výrobky, kuřácké potřeby a další zboží.

Firma již dříve ve výroční zprávě uvedla, že její tržby v Česku loni stouply o pět procent na 34,3 miliardy korun. Zisk společnosti se zvýšil o šest procent na 371 milionů korun. Počátkem letošního roku značka dokončila rozsáhlou modernizaci svých maloobchodních prodejen.

Geco patří mezi největší tuzemské obchodní firmy, kromě maloobchodní sítě provozuje i devět velkoobchodních poboček. Geco se zaměřuje zejména na dovoz, nákup, distribuci a prodej tabákových výrobků, kuřáckých potřeb či losů. Provozuje také síť automatů na prodej cigaret.

Společnost Geco Tabak vznikla koncem roku 1991. Jediným akcionářem je podle údajů v obchodním rejstříku Geco CZ, kterou ovládá firma Castell Vastgoed Nederland B.V. se sídlem v Nizozemsku.

Prodejem tabákových výrobků se v ČR zabývají také firmy Valmont a GGT či značka Relay (Lagardere Travel Retail). Předním výrobcem tabákových výrobků v Česku je kutnohorský Philip Morris ČR. Firmě vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 11,2 procenta na 6,4 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK