Cena ropy Brent se vrátila pod 60 USD, pak ale zamířila vzhůru

13.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vrátila pod hranici 60 dolarů za barel, později však zamířila vzhůru. Kolem 16:15 SEČ si Brent připisoval 0,9 procenta na 60,70 dolaru za barel, předtím sestoupil až na 59,33 USD. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) kolem 16:15 SEČ vykazovala nárůst asi o jedno procento na 51,66 dolaru za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 1,2 milionu barelů. Pokles byl mnohem mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali propad o tři miliony barelů.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se minulý týden se svými spojenci dohodla na omezení dodávek ropy na trh o 1,2 milionu barelů denně. OPEC tento týden snížil odhad poptávky po své ropě na příští rok o 100.000 barelů na 31,44 milionu barelů denně. Uvedl také, že jeho těžba v listopadu dosahovala téměř 33 milionů barelů denně.

Celosvětové dodávky ropy byly v uplynulých šesti měsících vyšší než poptávka, což vedlo k nárůstu globálních zásob suroviny.

Analytik Jason Gammel ze společnosti Jefferies uvedl, že dohoda o snížení těžby ropy by spolu s dalšími faktory mohla v první polovině příštího roku udržovat nabídku v souladu s poptávkou. Dodal však, že ve druhé polovině roku očekává opětovné zrychlení růst těžby v USA v důsledku tvorby dodatečných kapacit pro přepravu ropy. Začátkem roku 2020 by se tak podle něj mohl obnovit převis nabídky nad poptávkou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 60,70 60,15 New York - NYMEX WTI leden 51,66 51,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK