Průměrná inflace loni klesla na 2,1 procenta, letos asi stoupne

10.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Průměrná míra inflace loni v ČR klesla na 2,1 procenta z 2,5 procenta v roce 2017. Šlo o třetí nejvyšší průměrnou roční míru inflace za posledních deset let. Podle ekonomů bude průměrná míra inflace letos zřejmě vyšší, přičemž inflace poroste především v první polovině roku kvůli zdražování energií a potravin. Naopak levnější by měly letos být pohonné hmoty díky vývoji cen ropy, odhadli analytici.

Loni inflaci ovlivnil zejména růst cen bydlení a pohonných hmot a vyšší ceny potravin, nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a tabáku. Na zvyšování inflace působil rovněž růst cen stravování a ubytování, ostatního zboží a služeb, uvedli dnes statistici. Naopak zlevnily oděvy.

V samotném prosinci spotřebitelské ceny stouply meziročně o dvě procenta, stejně jako v listopadu. Proti listopadu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,1 procenta. Prosincová meziroční inflace přitom byla o 0,5 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Důvodem rozdílu byl především nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin a výraznější zpomalení meziročního růstu cen pohonných hmot.

\"Začátkem roku by měly spotřebitelské ceny strmě vzrůst opět ke 2,5 procenta. Zdražování bude pohánět rekordní růst mezd a hlavně dramatický nárůst cen energií. V průměru by tak v tomto roce měly vzrůst spotřebitelské ceny o 2,6 procenta,\" uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský. Dražší energie se podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zvláště znatelně projeví v inflaci během prvního čtvrtletí.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že dominantním inflačním faktorem letos budou zřejmě ceny potravin. \"V cenách potravin se bude postupně promítat loňská nízká sklizeň základních zemědělských plodin,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK