Koruna dnes posílila, na údaje o loňské inflaci nereagovala

10.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Koruna dnes posílila k euru o tři haléře na 25,61 Kč/EUR. Vůči dolaru pak zpevnila o šest haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,22 Kč/USD. Česká měna nijak nereagovala na údaje Českého statistického úřadu o spotřebitelských cenách, které za loňský rok v průměru vzrostly o 2,1 procenta. Byla to třetí nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních deset let.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že se okolní měny v regionu zhodnotily o něco více než koruna. \"Obecně podporu středoevropským měnám poskytla silnější pozice eura na globálním trhu,\" uvedl. Koruně podle něj pomohl také rozhovor týdeníku Ekonom s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, který očekává pro letošek další zpřísňování měnové politiky a růst sazeb.

Také ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová míní, že korunu podporuje možnost dalšího zvýšení úrokových sazeb. \"Podle nás k tomu ale není důvod. Česká inflace zůstává v cíli a globální trhy dál trápí politická rizika - v otázce obchodní války ani brexitu stále nejsou známy konkrétní odpovědi,\" sdělila ČTK analytička.

V této souvislosti zmínila i zpomalování německé ekonomiky, kde podle ní reálně hrozí recese. \"To jsou další důvody, proč podle nás koruna bude během měsíce mírně slábnout a ztrácet poslední zisky,\" dodala.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,64 25,61 Kč/USD 22,28 22,22

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK