Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,7 procenta

11.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve druhém týdnu posílily a index PX přidal 0,7 procenta na 1011,4 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo nejvíce akciím mediální skupiny CME, naopak pokles postihl akcie bankovní skupiny Erste. Minulý týden české akcie posílily o 1,8 procenta, za celý loňský rok oslabily o 8,5 procenta.

\"V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na obnovené rozhovory USA a Číny s tématem obchodní politika a na dění kolem brexitu. Trh reagoval pozitivně na jakékoliv alespoň lehce pozitivní odezvy z jednání. Scénář odluky Británie od EU bez dohody je negativní informací především pro evropská aktiva. Zámořské indexy zakončily týden v zelených číslech kolem 1,6 procenta. Evropa prostřednictvím německého indexu DAX byla umírněnější a přidala 0,9 procenta. Domácí index PX následoval evropskou seanci,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie CME, a to o 10,1 procenta na 71,9 Kč. U firmy nebyla žádná kurzotvorná informace. Loni se právě CME stalo neztrátovějším titulem na burze s propadem 38 procent, což mohou někteří investoři využít pro krátkodobé zisky. Současně se v příštím týdnu čeká na další termín ohledně prodeje slovinských aktiv.

Naopak nejhůře se dařilo Erste Group, jejíž akcie oslabily o 1,8 procenta na 773 Kč. Banka podle Vaníčka reaguje na nervozitu spojenou s brexitem a rovněž koriguje předešlý relativně prudký návrat nad 800 Kč úroveň z výprodejových 710 Kč v průběhu prosince.

Příští týden bude patřit britskému hlasování o brexitu, které by se mělo uskutečnit v úterý. \"Stále hrozí riziko, že dojde k tzv. tvrdému odchodu Británie z EU, což bychom vnímali jako negativní scénář především pro evropská riziková aktiva. Celkově čekáme neutrální vývoj především v zámoří s možným třeskem plynoucím z britského hlasování o brexitu, které může přinést na trh výraznější rozkolísanost,\" odhadl analytik.

fd rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK