Lidovky: Ministerstvo neprodloužilo smlouvu řediteli Mero

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Generální ředitel státní firmy MERO Stanislav Bruna skončil počátkem ledna ve funkci. Ministerstvo financí mu neprodloužilo smlouvu, uvedl dnes server Lidovky.cz. Bruna stál v čele firmy spravující státní ropovody od začátku roku 2015.

Ministerstvo financí potvrdilo, že letos 7. ledna vypršelo Brunovi čtyřleté období v představenstvu firmy. \"Toto uvolněné místo v představenstvu bude co nejdříve obsazeno,\" sdělila Lidovkám.cz Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva. Dodala, že v představenstvu nadále zůstávají dva lidé, a orgán je tudíž usnášeníschopný.

Důvody neprodloužení smlouvy ministerstvo neuvedlo. Podle informací Lidovek.cz se úřad rozhodl na základě dopisu, který přišel těsně před vypršením Brunovy smlouvy a který zdroje označují za hanopis. Dopis byl podle serveru podepsaný jménem, jež údajně nelze ověřit.

\"Nebudu říkat, čeho se to týká, ale akcionář MERO zřejmě vyhodnotil, že část z toho napsaného by mohla být pravda a z opatrnosti řediteli společnosti smlouvu neprodloužil,\" uvedl jeden ze zdrojů, které informaci LN potvrdily. \"Načasování evidentně nebylo náhodné,\" přidává se další odborník z branže, který je se situací obeznámen. Nikdo ale nechce spekulovat, kdo a proč by mohl mít zájem se šéfa mocné ropné firmy zbavit, dodává server.

Akciová společnost Mero ČR vznikla v lednu 1994 sloučením společností Petrotrans a Mero IKL. Společnost vlastní a spravuje ropovod IKL a českou část ropovodu Družba. Jediným vlastníkem firmy je prostřednictvím ministerstva financí český stát. Kromě správy obou ropovodů provozuje Mero centrální tankoviště ropy poblíž Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou.

Hospodářské výsledky firmy za loňský rok dosud nejsou k dispozici. V roce 2017 měla firma čistý zisk 467 milionů korun, který byl meziročně o téměř 43 procent vyšší. Tržby firmy stouply o 16,7 procenta na 1,96 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK