Akcie posílila zpráva, že USA zvažují zrušení cel na čínský dovoz

17.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes zpevnily díky zprávě listu The Wall Street Journal, že USA zvažují částečné nebo úplné odstranění cel na dovoz z Číny. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,67 procenta a obchodování uzavřel na 24.370,17 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,76 procenta na 2635,96 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,71 procenta na 7084,46 bodu.

Autorem návrhů odstranění části nebo veškerých tarifů je ministr financí Steven Mnuchin, který sleduje cíl rozvíjet obchodní jednání a získat podporu Číny pro dlouhodobější reformy, napsal list WSJ s odvoláním na informované zdroje. V rozhovorech se členy obchodního týmu Mnuchin nastínil možnost nabídnout Číně zrušení cel na jednání plánovaném na 30. ledna. Mluvčí ministerstva financí uvedl, že zatím je vše ve fázi debat a pokud jde o cla nebo další oblasti jednání s Čínou ani ministr financí, ani obchodní zmocněnec nedali nikomu žádné doporučení.

Akcie průmyslových firem, které jsou na obchodní záležitosti zvláště citlivé, v reakci na zprávu stouply o 1,4 procenta

Dolar dnes na devizovém trhu zpevňuje, k růstu jeho kurzu přispěly mimo jiné solidní údaje z amerického trhu práce. Dařilo se i britské libře, která se stabilizovala díky nadějím, že britští politici nakonec dospějí ke shodě ohledně podoby odchodu Británie z EU. Naopak euro táhla dolů data o vývoji inflace.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22:00 SEČ stagnoval na 96 bodech. Euro k dolaru ztrácelo 0,02 procenta na 1,1390 USD. K japonskému jenu pak dolar vykazoval pokles o 0,12 procenta na 109,22 JPY a libra k dolaru přidávala 0,73 procenta na 1,2978 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK