Za rádio platíte, i když máte „jen“ televizi

07.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud doma máte rádio nebo televizi (či nejspíše obojí), měli byste platit koncesionářské poplatky. A když máte jen televizi, platíte i za rádio, protože s digitálním příjmem televizních stanic jsou šířeny i ty rozhlasové.

Je asi každému jasné, že naopak to neplatí, za držení rádia televizní poplatek nehradíte, i když si pod mluveným slovem třeba obraz představujete. A poplatek neplatíte vůbec, pokud si TV či rozhlas pouštíte prostřednictvím mobilu nebo počítače přes internet. Ty totiž nejsou oficiálně považovány za televizní či rozhlasové přijímače. Poplatek ale zaplatíte, pokud máte v počítači televizní a rozhlasovou kartu pro příjem vysílání.

Platíte koncesionářské poplatky i za radiopřehrávač v autě?

Vypnout či nevypnout radio?

Zdroj: Shutterstock

Za kolik peněz jsou veřejnoprávní média?

Podle zákona jsou rozhlasové a televizní poplatky určeny pro média veřejné služby, soukromé stanice z nich nemají nic. Tzv. koncesionářský poplatek musí platit lidé, živnostníci a firmy, kteří vlastní televizní a rozhlasový přijímač. Za rádio se platí 45 Kč, za TV 135 Kč, tyto poplatky jsou už od roku 2008 stejné, Český rozhlas nyní žádá o zvýšení na 50 Kč, to ale nebylo ještě zákonodárci schváleno.

Tip: Jaké jsou koncesionářské poplatky na Slovensku?

Kdo neplatí?

Poplatky ale neplatí pro všechny. Jsou od nich osvobozeni lidé slepí na obě oči, oboustranně hluší. Dále domácnosti, jejichž příjem nepřesahuje 2,15násobek životního minima, nebo cizinci bez povolení k trvalému nebo dlouhodobému pobytu. Dále to jsou školy a zastupitelské úřady České republiky v zahraničí

Co je považováno za rozhlas a televizi?

Co je rozhlasový nebo televizní přijímač? Zařízení schopné příjmu pozemního, satelitního nebo kabelového vysílání. Jestliže chcete argumentovat tím, že přijímač doma máte, ale nesledujete, či neposloucháte pořady, tak na to brán ohled nebude. Platí se totiž za vlastnictví přístroje, tedy za možnost sledování či poslechu.

Proč se platí za veřejná média

Stejně tak se mnohdy lidé ptají, proč musí platit, když sledují či poslouchají soukromá rádia, kterých se poplatky netýkají. Soukromé televizní a rozhlasové stanice jsou závislé na financích za reklamu, nebo další činnosti, které mohou ohrozit jejích názorovou, například politickou nezávislost. Média veřejné služby na příjmech z reklamy a obdobných činností závislá nejsou, mají peníze právě z těchto poplatků. To jim zaručuje názorovou nezávislost.

ČT loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, náklady i výnosy činily 6,457 miliardy korun. Na poplatcích ČT získala 5,66 miliardy korun. U Českého rozhlasu výnosy dosáhly 2,3 miliardy, z poplatků bylo 2,1 miliardy korun.

 

Jak se platí koncesionářské poplatky?

Domácnost, tedy fyzická osoba, platí rozhlasový a televizní poplatek z jednoho rozhlasového a jednoho televizního přijímače, a to i přesto, že jich je doma víc. 

U podnikatele je to jiné, platí koncesionářské poplatky za každý rozhlasový a televizní přijímač, který vlastní. Poplatek je splatný k 15. dni každého kalendářního měsíce, podnikatelé platí čtvrtletně.

Přihláška a odhlášení poplatků za televizi a rozhlas

Chcete se registrovat a platit poplatky? Můžete to udělat prostřednictvím SIPO, k placení se přihlaste na České poště, kde mají potřebné formuláře. Můžete také poplatky odvádět přímo a odeslat formulář veřejnoprávnímu médiu, které můžete stáhnout zde:

Pokud jste na poslech a sledování rozhlasu a televize rezignovali, tak podobným způsobem se můžete od plateb koncesionářského poplatku odhlásit. Pokud platíte prostřednictvím SIPO, opět vše vyřídíte na poště. Jestliže platíte přímo, odešlete vyplněný formulář České televizi a Českému rozhlasu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 199 krát

Články ze sekce: Spotřebitel