Ceny ropy po výstupu na dvouměsíční maximum klesly

04.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Ceny ropy zahájily dnešní obchodování růstem až na nejvyšší hodnotu za dva měsíce. Napomohly tomu obavy o dostatek dodávek na trh po snížení těžby ropným kartelem OPEC a dalšími předními producenty a zavedení sankcí USA vůči Venezuele. Později však zisky smazaly a nyní klesají. Zvrat způsobila statistika z USA, která vyvolala obavy ze zpomalení globální ekonomiky.

Kolem 17:50 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,9 procenta na 62,17 dolaru za barel. Během dne přitom cena stoupla až na 63,63 dolaru za barel. Lehká americká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o dvě procenta na 54,14 dolaru za barel po výstupu až na 55,75 dolaru za barel.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že nové zakázky na americké zboží v listopadu nečekaně klesly. Prudký byl hlavně pokles poptávky po strojích a elektrickém vybavení.

\"Na trhu, který hledá směr, panuje obava, že jakékoliv zpomalení ve zpracovatelském sektoru může zmírnit poptávku. Protože čísla byla trochu zklamáním, nahrálo to scénáři o snížení poptávky,\" komentoval údaje ropný analytik firmy Price Futures Group Phil Flynn.

Cenu částečně podporují zprávy o tom, že Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední těžaři v čele s Ruskem snižují těžbu, jak slíbili. Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak dnes uvedl, že od října do ledna těžba v zemi klesla o 47.000 barelů denně. Podle průzkumu agentury Reuters se těžba kartelu OPEC v lednu snížila nejvíce za dva roky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 62,17 62,75 New York - NYMEX WTI březen 54,14 55,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK