Zisk BP se loni díky vyšší těžbě zdvojnásobil

05.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Očištěný zisk ropné společnosti BP se v loňském roce více než zdvojnásobil na 12,7 miliardy USD (285,9 miliardy Kč) z předloňských 6,17 miliardy USD díky růstu těžby ropy a plynu po akvizici velkého majetku v USA zaměřeného na těžbu z břidlic. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Analytici očekávali zisk, který nezahrnuje mimořádné položky a výkyvy v hodnotě zásob, 11,88 miliardy USD. Těžba stoupla na 3,7 milionu barelů ropného ekvivalentu. Bez zahrnutí podílu na produkci ruské firmy Rosněfť, ve které má BP pětinový podíl, se těžba zvýšila o 8,2 procenta. Firma loni spustila šest nových projektů na těžbu.

Nicméně dluh firmy se kvůli akvizicím zvýšil. Na konci loňského roku činil 44,1 miliardy USD a meziročně stoupl o 17 procent. Podíl duhu na tržní hodnotě firmy vzrostl na 30,35 procenta z 27,4 procenta na konci roku 2017.

Zisk konkurenčních ropných firem Royal Dutch Shell, Exxon Mobil a Chevron loni rovněž překonal očekávání díky vyšší těžbě z břidlic v USA, kde velké ropné firmy v minulých letech investovaly miliardy dolarů. Pro BP byl stejně jako pro konkurenty loňský rok příznivý navzdory prudkému propadu cen ropy ke konci roku, kvůli kterému akcie firmy smazaly většinu svých zisků z uplynulého roku. Sektor však i nadále ohrožují nejistý vývoj cen ropy, obavy o další růst globální ekonomiky a čínsko-americké obchodní napětí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK