Kdy budou Velikonoce v roce 2022?

30.12.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Velikonoce a velikonoční svátky mají pohyblivý termín a proto se špatně pamatuje, kdy přesně Velikonoce jsou. Víte, podle čeho se tento termín stanovuje a kdy budou Velikonoce právě v roce 2022?

Na Velikonoce si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista a jeho následné zmrtvýchvstání. Z tohoto pohledu jsou právě Velikonoce nejdůležitější křesťanským svátkem. Z liturgického hlediska jsou důležitější než Vánoce.

Pro všechny jsou pak Velikonoce také prvním jarním svátkem a ne nadarmo se jim říká svátky jara.

V Česku (a stejně tak na Slovensku) je svátkem nejen Velikonoční pondělí, ale i Velký pátek, díky tomu jsou Velikonoce jedním z nejdelších svátků během roku (hned po Vánocích) a můžete se každé jaro těšit na zaručené 4 dny volna.

V roce 2022 pak Velikonoce slavíme od pátku 15. dubna do pondělí 18. dubna.

Naruší Velikonoce v roce 2022 pandemie koronaviru?

Uvidíme, jak pandemie koronaviru ovlivní Velikonoce v roce 2022 a jak ovlivní naše setkávání.

Jak vychází masopust, Popeleční středa a velikonoční dny v roce 2022

období masopustu do 1. března  
Popeleční středa 2. března konec masopustu a začátek půstu
Květná neděle 10. dubna začíná svatý týden, příjezd Ježíše do Jeruzaléma
Modré pondělí 11. dubna nenáboženský tradiční název
Žluté úterý 12. dubna nenáboženský tradiční název
Škaredá středa 13. dubna připomínka Popeleční středy
Zelený čtvrtek 14. dubna památka Večeře Páně
Velký pátek 15. dubna Umučení Páně
Bílá sobota 16. dubna pohřbení Ježíše
Boží hod velikonoční 17. dubna jeho vzkříšení
Červené pondělí 18. dubna pomlázka (nenáboženská tradice)
Bílá neděle 24. dubna druhá velikonoční neděle

Jak se stanovuje termín Velikonoc? 

Datum velikonočních svátků se určuje podle data první neděle po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Jarní rovnodennost připadá na 20. až 21. března (letos 20. března), v závislosti na pohybu Měsíce pak velikonoční čas přijde v následujících týdnech. Nejdříve můžou Velikonoce být 21. března, nejpozději pak 26. dubna. Tradičně tak Velikonoce připadají na březnový nebo dubnový měsíc, tedy na první jarní měsíce. Proto se jim taky přezdívá svátky jara. Přičemž ale nikdy není jisté, jestli jaro už během Velikonoc bude v plném rozpuku, nebo naopak bude kolem nás ještě sníh.

Je volno na Velký pátek?

V Česku nepatřil Velký pátek tradičně mezi státní svátky, to změnil až zákon z roku 2016, kdy byl velikonoční pátek zařazen mezi tzv. ostatní svátky. Na Slovensku a v Německu je tento den také svátkem, v Polsku a Rakousku tento den mezi svátky zatím nepatří.

Je to částečně dáno tím, že v katolických zemích se mnohem více slaví vzkříšení Ježíše Krista, tedy Velikonoční neděle. Zatímco v protestantských zemích je stejně důležitým i den ukřižování, tedy pátek. Tradičně tak Velký pátek patří mezi státní svátky spíše směrem na západ a na sever od České republiky. Slaví se v Německu a ve Skandinávii. V Česku byl tento svátek zaveden až v nedávné době, stejně jako na Slovensku.

Kdy jsou velikonoční prázdniny?

Kromě samotných Velikonoc a volných dnů v pátek a v pondělí mají děti školou povinné i velikonoční prázdniny. Ty jsou již na Zelený čtvrtek, který v roce 2022 připadá na 14. dubna. Velikonoční prázdniny pak trvají až do pondělí 18. dubna a děti jdou do školy až v úterý.

Kdy jsou Velikonoce

(foto: Shutterstock)

 

Jak jsou na Velikonoce zavřené obchody v roce 2022?

Obvykle je zakázán prodej ve velkých provozovnách s plochou přesahující 200 metrů čtverečních, a ty tak zůstanou zavřené na Velikonoční pondělí.

Nicméně letos platí podobná opatření i na Velký pátek (15. dubna), nebudou smět otevřít ani prodejny s menší plochou než 200 m2.

Nezapomeňte si proto nakoupit dopředu nebo si můžete jít nakoupit do obchodů menších než 200 metrů čtverečních nebo na benzinových pumpách, lékárnách, obchodech na letištích, nádražích a v nemocnicích. Obchody jsou zavřené i na Slovensku.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 163 krát

Články ze sekce: Spotřebitel