Středočeský kraj si půjčí od ČS dvě miliardy na projekty

18.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Středočeský kraj si půjčí od České spořitelny dvě miliardy korun na projekty financované z Evropské unie a národních zdrojů. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé, opozice s tím souhlasila. Cílem je maximálně využít evropské dotační tituly. Unie projekty proplácí zpětně a hejtmanství potřebuje peníze na takzvané předfinancování.

Přijetím úvěru kraj nebude navyšovat své zadlužení, protože peníze budou po proplacení dotací vráceny. \"Naší podmínkou, abychom to podpořili, bylo, že to bude účelové financování na krytí cash flow úřadu, že to neznamená zadlužení kraje jako takové, a to je splněno,\" uvedl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik. Záměr koalice ANO a ČSSD podporované komunisty podpořili i občanští demokraté. Zastupitel Michael Pánek (ODS) pouze zalitoval toho, že kraj pořízení nového úvěru nespojil s refinancováním starých závazků. Podle něj by díky tomu mohl s ohledem na objem peněz dosáhnout lepší pozice při jednání s bankami.

Hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO) uvedl, že kraj oslovil deset nejvýznamnějších bank, aby měl dostatečný počet zájemců. Do veřejné soutěže se přihlásily čtyři bankovní ústavy, rada kraje doporučila zastupitelům schválit smlouvu s Českou spořitelnou.

Bankovní úvěr má být určen na projekty plánované v následujících dvou letech v dopravě, životním prostředí, sociálních službách, zdravotnictví, kultuře a regionálním rozvoji.

Kraj čerpá úvěry na dlouhodobé investiční účely od roku 2008. První úvěr ve výši čtyř miliard korun si vzal za hejtmana Petra Bendla (ODS). Čerpal se v letech 2008 až 2012, tedy již za krajské vlády ČSSD. Tyto prostředky mířily zejména do zdravotnictví. V roce 2008 kraj převzal úlohu ručitele za úvěry oblastních nemocnic za 1,8 miliardy korun. Za staré závazky nyní hejtmanství zbývá doplatit kolem 2,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK