Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila

19.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. února (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v únoru zlepšila více, než se čekalo. Výhled růstu největší evropské ekonomiky však zůstává slabý kvůli horší poptávce ze zahraničí, uvedl ve své dnešní zprávě výzkumný institut ZEW. Index důvěry v německé hospodářství se zvýšil na minus 13,4 bodu z lednových minus 15 bodů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters předpovídali zvýšení indexu jen na minus 14 bodů.

\"V tuto chvíli neočekáváme rapidní oživení zpomalující německé ekonomiky. Hospodářská situace v Německu je slabá, zvláště ve zpracovatelském sektoru,\" uvedl prezident ZEW Achim Wambach.

Ukazatel současné hospodářské situace se snížil na 15 bodů z 27,6 bodu v předchozím měsíci. Analytici počítali s poklesem jen na 23 bodů.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům stagnovala po poklesu o 0,2 procenta ve třetím kvartálu. Těsně se tak vyhnula recesi. V celém loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,4 procenta. Růst zpomalil z předloňských 2,2 procenta a byl nejslabší od roku 2013, kdy se HDP zvýšil pouze o půl procenta.

Německá centrální banka Bundesbank v pondělí varovala, že německá ekonomika se bude v první polovině roku nadále potýkat s obtížemi. Vývoj ekonomických ukazatelů však naznačuje, že zpomalení by mohlo být dočasné a že ve druhé polovině roku lze čekat oživení. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK