Tržby výrobce hraček Lego se loni vrátily k růstu, zisk stoupl

27.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 27. února (ČTK) - Dánský výrobce hraček Lego v loňském roce zvýšil čistý zisk o 3,5 procenta na 8,1 miliardy dánských korun (zhruba 28 miliard Kč). Tržby společnosti se loni vrátily k růstu poté, co v roce 2017 zaznamenaly první pokles za více než desetiletí. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy podniku, který má výrobní aktivity rovněž v České republice.

Celkové příjmy společnosti, která je známá hlavně svými barevnými plastovými stavebnicemi, v loňském roce stouply o čtyři procenta na 36,4 miliardy dánských korun. Výrazně se zvýšily v Číně, zatímco na rozvinutých trzích, například ve Spojených státech a západní Evropě, byl jejich růst mírnější.

\"Hodlali jsme v roce 2018 stabilizovat naše podnikání, ve skutečnosti jsme se však vrátili k mírnému růstu u všech parametrů, a to ve velmi obtížném prostředí,\" citovala agentura Reuters generálního ředitele podniku Nielse Christiansena.

Společnost Lego založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen. Firmu pojmenoval podle dánských slov \"leg godt\", což znamená \"hezky si hrajte\". Christiansenové jsou nyní nejbohatší dánskou rodinou a společnost Lego patří mezi největší výrobce hraček na světě.

Jeden z výrobních závodů společnosti Lego je v Kladně, provoz tam zahájil v roce 2000. V kladenské továrně zaměstnanci stavebnice kompletují, dekorují a balí. Další výrobní závody má firma v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK