Lufthanse klesl provozní zisk o čtyři procenta na 2,8 mld. eur

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. března (ČTK) - Společnost Lufthansa loni hospodařila s provozním ziskem 2,8 miliardy eur (71,9 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku pokles o čtyři procenta. I tak je to ale druhý nejlepší výsledek v historii podniku, oznámila dnes firma. Ta je největším leteckým přepravcem v Německu. Kvůli dražšímu palivu firma ale pro letošek očekává spíše další pokles zisku navzdory odhadovanému růstu tržeb.

Šéf podniku Carsten Spohr počítá na letošní rok s provozním ziskem 2,4 miliardy až tři miliardy eur, citovala jej dnes agentura DPA. Analytici až dosud odhadovali částku ve stejné výši jako za loňský rok.

Tržby Lufthansy loni vzrostly o šest procent na 35,8 miliardy eur (918,7 miliardy Kč). Čistý zisk klesl o osm procent a činil zhruba 2,2 miliardy eur. Překonal tak odhady analytiků.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se provozní zisk snížil o 11 procent na 378 milionů eur. Byl tak nižší než 397 milionů eur, což v průměru odhadovali analytici v anketě agentury Reuters.

Lufthansa koncem roku 2017 převzala svého klíčového konkurenta na domácím trhu Air Berlin. Tato akvizice se nicméně stále promítá do ziskovosti a hodnoty akcií firmy, která zaměstnává více než 135.000 lidí. Cena akcií se tak v uplynulých 12 měsících snížila o 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK